Annons

Värlsdstjärna besöker unga konståkare

Det finns inga genvägar till framgång, det vet GF Idrotts unga konståkare som stundtals börjar dagen med ett träningspass innan det är dags för skolarbetet.
– Vi tycker det är jättekul och tränar sex dagar i veckan, säger Caroline Pettersson som vann senaste tävlingen för de unga åkarna före klubbkompisarna Lisa Alm och Filippa Wingårdh.

Tjejerna, som ännu inte fyllt tio år, tillhör GF idrotts stora framtidhopp och för Caroline och Filippa väntar närmast Götalandsmästerskapen.
– Först nästa år får flickorna tävla i SM, så GM blir den största tävlingen i år, berättar tränare Charlene Varrin som till sin hjälp att träna föreningens dryga 50 åkare har Vibeke Nielsen, Hanna Dahl och Emelie Kilcevski.
– Många av åkarna är duktiga och mycket ambitiösa, det är mest föräldrarna som är lite trötta när tjejerna skall träna före skolan, berättar en leende Vibeke Nielsen som hoppas och tror att det skall gå bra för tjejerna när Götalandsmästerskapen avgörs om en dryg vecka, den 29 november.
– Chansen finns till bra placeringar, men det är tillfälligheter som avgör och det krävs att flickorna har en bar dag då allt stämmer.

Annons
 

GF Idrotts Konståkningssektion delar problemet med att rekrytera ledare med många andra föreningar, men samtidigt finns det en stark uppslutning kring föreningens många åkare.
– Här gör föräldrarna ett jättejobb, utan deras insatser hade det varit svårt att driva verksamheten på den här nivån, poängterar ordförande Björn Wingårdh.

Lite krydda på träningen blir det när ungerska världsåkaren Julia Sebestyen, med topplacering på såväl EM som VM, tillsammans med tränaren Andras Szaraz gästar GF Idrotts konståkare.
– Deras besök är en fin sporre för våra åkare som på nära håll får se en världsstjärna och dessutom råd och tips med träningen, berättar Charlene Varrin som idag koncentrerar träningen på de yngre flickorna.
– Av de äldre åkarna är Maria Sperlingson i Kanada och pluggar och Helena Brglez är med i Holliday on Ice, så vi får jobba vidare med att träna upp våra unga åkare.

För att nå toppen inom konståkningen krävs mycket av åkarna och kunskapen ligger sedan till grund för vilka tävlingar åkarna kan delta i.
– Vi genomför testerna inför domare för att åkarna skall veta var de står i utvecklingen och vilka tävlingar de kan delta i, förklarar Vibeke Nielsen och konstaterar att Caroline Pettersson och Filippa Wingård är klara för Götalandsmästerskapen.
– Caroline tillhör de bästa i landet i sin ålder och har en bra chans, men marginalerna är små. Till nästa år är tjejerna gamla nog att vara med i Ungdoms-SM, så det finns en hel del att se fram emot, avslutar Vibeke innan det är dags för ett nytt träningspass.

Traditionsenligt visar GF idrotts åkare upp sitt kunnande i en årlig julshow på is, i år äger den rum den 6 december och fartfylld underhållning utlovas.

Fakta
GF idrotts konståkningssektion bildades 1958 och redan 1962 stod klubben som värd för SM. Där tog hemmaåkarna Gunilla Lindberg och Gunnar de Sharengrad guld i paråkning. I damsammanhang har Britt Marie Stridh, Anne Svärd och Bodil Olsson vunnit SM och Bodil Olsson fick dessutom representera Sverige vid både VM och EM 1980
.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser