Annons

Optimism bland ungdomar på träff

Igår hade projektledaren för ”Levande Centrum”, Rose-Marie Bergman kallat till möte med stadens ungdomar. Meningen var att ungdomarna skulle berätta vad som saknas i staden för att centrum ska bli mer attraktivt för den yngre generationen.
Nu dök endast sju ungdomar upp och besvikelse fanns hos båda parter,
– Det är klart att vi borde varit fler men det känns ändå bra att vi har blivit tillfrågade, sade 20-åriga Rana.
– Jag vill emellertid påpeka att det som kom fram på mötet var viktigt. Jag är imponerad över deras kunskaper och vilja att förändra till det bättre. De kom även med förslaget att jag skulle gå ut till skolorna i stället för att kalla ungdomarna och det tänker jag också göra, säger Bergman.

Disko, caféer, krogar för yngre och bättre affärer var förslag på förändringar som ungdomarna trodde på för att man inte skulle åka till andra kommuner för att roa sig.
– En bra musikstudio tror jag hade fått in många ungdomar från gatorna, sade Sabri 18 år, och förklarade,
– Många av oss håller på med musik och hade vi kunnat ta vara på talangerna och satsa på dessa så hade de blivit bra förebilder och dragit med sig fler till kulturell verksamhet.

Annons
 

Ett gammalt problem som åter är aktuellt är tryggheten i stadens centrum.
– Sedan mordet förra sommaren kom det fler poliser till stan och allt blev bättre. Nu ser man dom inte så ofta och det är synd. Polisens uppgift är inte bara att lösa brott. De ger en trygghet och håller brottsligheten nere bara genom att synas och vi ser gärna att polisen rör sig i stan och snackar med ungdomarna på ett trevligt sätt. Då minska fördomarna mot dom och stämningen blir bättre, hävdade någon.

Under det två timmar långa mötet fick ungdomarna ventilera vad för typ av hinder som de trodde fanns och listan blev lång. Naturligtvis var ekonomi med men även integration, fördomar och mycket annat skrevs upp.
När arket var fullt av hinder rev Bergman ner den och slängde den på golvet och hävdade att man för tillfället skulle bortse från problemen och plocka fram kreativiteten.
Ungdomarna var överens om att Jantelagen styr i Landskrona.
– Det är typiskt landskronabor att titta snett på folk som engagerar sig, sade 19-åriga Emmie,
– Man måste lära sig att unna varandra att lyckas, sade Sabri.

– Man ska försöka se förbi problemen. Vi kommer nu att bearbeta vad som kom fram och jag tar det på största allvar. Vi får se vad projektet kan mynna ut i, men vi måste nå fler ungdomar och höra vad det tycker, sade Bergman och hälsar alla välkomna,
– Jag kommer att ge mig ut på skolorna men om någon eller några vill ha en ny träff innan så är det bara att höra av sig, antingen via mail eller per telefon.

Projektledaren Rose-Marie Bergman når du på telefon 0709-47 00 43 eller genom att lägga ett mail till
rose-marie.bergman@bun.landskrona.se.

Kary Persson
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser