Annons

Landskronaidrottare till OS


Landskrona har en ny förening. Det är Landskrona Taekwondoförening som har källaren under AG’s Favör som träningslokal.
Chefsinstruktör för föreningen är Gibriel Jatta. Jatta som bor i Helsingborg men tränar för Landskronaklubben var nyligen i Nigeria och tävlade för sitt land, Gambia i All African Games. Framgångarna lät inte vänta på sig. Jatta slutade på en hedrande andraplats efter att ha fått stå över finalen på grund av skada. Medaljplatsen renderade honom en biljett till sommar-OS i Aten nästa år.
– Det var stort. Det är första gången någon från Gambia placerar sig så högt i någon stor turnering, säger Jatta som måste vila ett par veckor till innan han är fit for fight, bokstavligt talat.
– Det stämmer. Jag skadade mitt knä i den andra matchen i All African Games. Det har fått till följd att ledbandet och minisken har tänjts ut. Jag räknar emellertid med att vara helt återställd om cirka 2 veckor.

Som uppladdning inför OS kommer Jatta att vara med i två större tävlingar.
– Det är OS-kvaltävlingar båda två men jag känner att jag behöver komma till dessa tävlingar eftersom motståndet är det bästa tänkbara. Den första tävlingen avgörs i Paris i december och den andra i Egypten i februari nästa år.

Annons
 

Jatta kom till Helsingborg som tioåring. Ett par år senare började han med Taekwondo och han har varit trogen sporten sedan dess. Hans största merit är när han blev VM-tvåa i en stil som kallas combat, vilket innebär att man får använda sig av alla stilar inom sporten.

För ett år sedan startade Gibriel, eller Gibbe som han kallas, Landskrona Taekwondoförening. När man tävlar gör man dock det tillsammans med andra klubbar.
Det är vi plus en klubb i Helsingborg och en i Lund som tävlar under namnet Tiandao och det är ett bra sätt att samarbeta på, säger Landskronaklubbens ordförande Ulf Jönsson.
Medlemsantalet i Landskrona är inte så högt men man hälsar gärna nya medlemmar välkomna.
– Vi har plats för många till, gamla, unga kvinnor och män, alla kan utöva Taekwondo.

Vid en första anblick på träningen ser det ut att gå mycket tufft till. Efter en ganska hård uppvärmning börjar kampsportträningen och det övas mycket på sparkar,
– I taekwondo använder man fötterna till 70 % och när vuxna, det vill säga de som är 14 år och över, tävlar, så går det ut på att ta poäng genom att sparka motståndaren på den skyddsvästprydda överkroppen eller i huvudet.
– Man skulle kunna tro att det är mycket skador i sporten men det stämmer inte. Man är hela tiden medveten om vad som händer och man skyddar sig. Dessutom är reglerna många,
förklarar Gibriel.

På den ofrånkomliga frågan om det är många bråkstakar som söker sig till klubben svarar ordföranden snabbt,
– Det händer kanske att någon letar sig hit men när dom ser hur hårt vi tränar så tröttnar dom direkt. När man sedan kommit så långt att man är duktig på sporten, då har man helt andra värderingar. Vår filosofi är föreningsuppfostran, vi försöker skapa en miljö som motiverar ungdomar till ett aktivt liv. Det ger dom säkerhet, trygghet och tillit till sig själv.

Att det tar lång tid att bli riktigt duktig förstår man när man tittar på en träning. Det hindrar dock inte gruppen från att vara mycket blandad, både vad gäller kunnande, men också ålder och kön. När de vuxna tränar är den yngsta en pojke på 14 år och den äldsta en tjej på 36,
– Jag har hållit på med Teakwondo i två och ett halvt år men jag tävlar inte. Jag tycker det är kul att träna. Man kan säga att jag tävlar mot mig själv hela tiden, säger Karin Johansson innan hon går upp och tränar lite lätt mot Conny Jönsson 14 år,
– Jag har hållit på i ett år och tävlat 4-5 gånger, förklarar Conny som tidigare har gått på brottning och jiujitsu.

Det är dock en tuff tillvaro för klubben,
– Vi har inga bidrag över huvud taget och eftersom folk knappt vet att vi finns är det omöjligt att få tag på sponsorer. Vi är dock mycket tacksamma mot Realia som äger fastigheten som vi hyr in oss i. Dom har ställt upp till hundra procent. Jag vill passa på att hälsa alla som vill sponsra att höra av sig. Varför inte komma ner i vår lokal någon kväll. Vi håller som bäst på att iordningställa allt så att vi kan utnyttja lokalerna på rätt sätt. Som det är nu går det emellertid långsamt eftersom jag och Gibbe tar pengar ur egen ficka för att rusta upp lokalen och det är ganska dyrt, förklarar ordförande Jönsson.


Fakta om taekwondo

Taekwondo är en så kalla fullkontaktsport. Den kom till Sverige i slutet av 1970-talet och är betydligt mer utbredd i utlandet. Totalt lär cirka 60 miljoner personer utöva taekwondo.
Man tävlar i en ring på 12 meter i diameter. I Sverige tävlar man i regel i 3×2 minuter medan man i de stora internationella tävlingarna kör 3×3 minuter.
Poäng för sparkar får man från midja till huvud medan slag med hand bara får träffa från midjan till axelhöjd

Man har inget seriesystem som man tävlar efter. I stället kör man tre tävlingar på hösten och fyra på våren. De största av dessa är en SM-tävling och en Swedish Open.

I Landskrona tränar man på måndagar och onsdagar, 17.30-19.00 för barn och de som är 14 och däröver tränar samma dagar fast klockan 19.00-20.30
Vill du veta mer eller besöka träningen? Ring Ulf Jönsson på 0707-79 67 05

Mer information hittar du på LandskronaTaekwondoförenings hemsida – www.tiandao.org
eller Svenska Taekwondoförbundets hemsida på www.taekwondo.a.se

Av Kary Persson
© Landskrona Direkt

UPP


Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser