Annons

Håkan Nesser besökte Landskrona

Under förra veckan besökte författaren Håkan Nesser Landskrona. På torsdagen var han i Glumslöv och höll föredrag för den lokala föreningen av Bibliotekets vänner. Dagen efter signerade han böcker på Bokia innan det var dags för ett besök på biblioteket i Landskrona och precis som i Glumslöv, var åhörarplatserna fullbokade.

Att författare är ute och håller föredrag och signerar böcker är ett ganska nytt fenomen,
– Det stämmer. Jag talade med Kerstin Ekman om detta. Hon har skrivit sedan slutet av 50-talet och hon sade att något sådant inte fanns förr. Jag tror att det började under 90-talet, säger Nesser som ofta besöker Skåne,
– Denna rundan har jag varit här sedan i tisdags (läs förra tisdagen). Normalt är jag ute under oktober-november och det är mycket här i Skåne, förklarar Nesser.

Annons
 

Nesser har varit i Landskrona tidigare. Då som nu besökte han biblioteket men på den tiden låg det i Folkets Hus och Nesser var imponerad över det nya biblioteket,
– Är det där inne? Det är ett fantastiskt vackert bibliotek, sade författaren när han blev visad till den gamla brandstationen av Landskrona Direkt.

Väl inne serverades ostbricka med vin innan kvällens första författare satte sig på scenen. Det var Cecilia Bornäs som berättade om sin senaste roman ”Så Tager Jag Dig” vilken handlar om en man som stjäl ett barn när hon ligger obevakad i en vagn utanför en affär. Mannen ville försöka forma ett kvinnobarn från begynnelsen, så att hon sedan kan bli hans helt och hållet i framtiden.

Efter att Bornäs läst ett stycke ur sin roman var det dags för Håkan Nesser att inta scenen.
Nesser berättade om allt mellan himmel och jord, bland annat om skrivandet som sådant,
– Jag är ingen som skriver mellan 8 och 17 varje vardag. Jag är mer en periodare. Jag ger ut cirka en bok per år och det kan ta ett halvår att skriva den. Klart är i alla fall att jag skriver bättre på morgonen, sade Nesser och tog ett exempel,
– Jag var i New York för ett tag sedan och jetlagen drabbade mig på ett vis som gjorde att jag vaknade vid 3-tiden och det var perfekt.

Naturligtvis berättade även Nesser om Van Veeterensviten som nu omfattar tio böcker. Fler blir det inte och i den tionde och sista, Fallet G, får han en ny chans att lösa det enda fallet han inte klarat ut under sin tid som polis,
– Rent kronologiskt så borde man börja med att läsa halva Fallet G innan man läser de andra nio deckarna om Van Veeteren för att sedan avsluta med den sista halvan, säger Nesser.

Avslutningsvis bad konferencieren för kvällen, Lars-Bertil Owe, ordförande i Bibliotekets vänner i Landskrona, Nesser att läsa ett stycke ur Fallet G men så blev inte fallet,
– Nej, jag skulle vilja läsa lite ur min kommande bok ”Skuggorna och regnet”, sade författaren och så blev det. Tio minuter trollband han åhörarna och boken lär inte gå omärkt förbi när den kommer ut nästa år.

– Det var en mycket trevlig kväll, kommenterar Lena Nilsson på Bok & Papper vilka var medarrangörer,
– Det är dock svårt att få yngre personer till sådana träffar och det är synd. Tidigare generationer läste författare som till exempel Ulf Lundell men dagens ungdomar läser mer verk av utländska författare såsom Sagan om ringen och Harry Potter, avslutar Nilsson.

Av Kary Persson
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser