Annons

Lyckad debattkväll om vårdyrkena

Ett drygt hundratal Fredrikor, politiker, vårdpersonal och andra intresserade deltog i den debattkväll om vården och vårdyrkena, som Fredrika Bremerförbundets Landskronakrets arrangerade på Hotell Öresund under tisdagskvällen.

Vården är ett ämne som ligger rätt i tiden. Pengar till vården fattas, nedläggningar hotar men vård behöver alla någon gång under sitt liv. Vårdarens engagemang, arbetsglädje och yrkesstolthet är egenskaper som vid sådana tillfällen även kommer den vårdbehövande till del.

Annons
 

– Landskronakretsen motionerade förra året om vården och vårdyrkenas status. Vi arbetar därför för att detta. Vi vill att det ska vara lättare för människor att stanna kvar inom yrket och lättare att motivera de ungdomar som idag ska utbilda sig, att välja något yrke inom vården, sade Britt Ljunggren, Landskrona-Fredrikornas ordförande

Nio olika vårdyrken var representerade i panelen, från läkaren till undersköterskan, professionella vårdare av båda könen. Alla presenterade sitt yrke och berättade varför de valde just vårdyrket. Sällan har en åhörarskara fått lyssna till så mycket positiva tankar och så mycket yrkesstolthet.
– Ett omväxlande, kreativt arbete som ger mycket tillbaka, tyckte någon.
– Kontakten med medmänniskor och känslan av att kunna hjälpa är viktig, tyckte en annan.
– Gäller 70-regeln fortfarande, undrade någon i publiken? Att de som är över 70 år inte får samma behandling som en yngre människa?
– Den fanns med förr. Numera tar man bara hänsyn till patientens allmäntillstånd. Om en 80-åring är i god kondition och klarar av, till exempel en tarmröntgen, får den personen exakt samma behandling som en 60-åring, svarade Ruth Holmér, distriktsläkare.

Många frågor blev besvarade och kvällens diskussionsledare Inger Larsson sammanfattade den lyckade debatten,
– Det var en unik kväll, vårdyrkena är framtidens yrke.

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser