Annons

Landskronadomare dömer FIFA-matcher?

När Landskronadomaren Daniel Stålhammar, 29 år, blåste av det allsvenska mötet mellan Enköping och AIK så blåste han också av en mycket framgångsrik säsong för egen del. Nu har han föreslagen att ta steget upp som en av Sveriges sju FIFA-domare.
– Jag har fått en bra matchning som elitdomare och är mycket nöjd med säsongen, poängterar Daniel Stålhammar som den här säsongen dömt nio allsvenska matcher och tolv i Superettan.
– Dessutom har jag varit fjärdedomare vid en cupmatch i Rumänien, Steaua Bukarest mötte Southampton FC och en U21-landskamp, Belgien – Kroatien i Mechelen. Det var en ny spännande utmaning.

Det var slumpen och Bengt Larsson som fick in Daniel Stålhammar på domarbanan för drygt tio år sedan. Han kombinerade då spel i Häljarp med att döma ungdomsmatcher, något han gjorde så bra att Bengt Larsson, ansvarig för domarrekryteringen i Landskrona, anmälde honom till en grundkurs.
– Själv tänkte jag inte så mycket på att bli domare, men jag upptäckte snart att det var riktigt kul och började satsa mer tid på att döma, berättar Daniel som 1994 slutade som spelare, då i Asmundtorp, för att satsa på domarkarriären.

Annons
 

Totalt finns 21 elitdomare i landet och av dessa är det elva som dömer i allsvenskan. I år har Daniel Stålhammar fått sitt genombrott som allsvensk domare och närmast väntas han ersätta Leif Sundell, som faller för åldersstrecket.
– Jag har blivit föreslagen, men det är FIFA som fattar det avgörande beslutet. Självklart hoppas jag få chansen, att få komma ut och döma internationellt är en stor utmaning.

De svenska elitdomarna träffas regelbundet för att resonera kring olika matchsituationer och utbyta erfarenheter.
– Vi har bra kontakt och jag känner också att jag får synpunkter på mina insatser och vi har givande diskussioner när vi träffas, betonar Daniel Stålhammar och betonar att kritik som ibland förekommer på domarinsatser i media inte diskuteras när elitdomarna träffas.
– Nej, det är inget som vi tar upp och personligen tycker jag att min relation till spelare och ledare är bra, vi vet våra uppgifter under matcherna så det är inga problem, menar han och vill lyfta fram mötet mellan Halmstads BK och Öster, 3-0, i somras som en riktig höjdare.
– Härlig väder, fulla läktare och fin fotboll, det var en fin match och det kändes att allt stämde.

Nu väntar lite semester innan det är dags att dra igång den tunga vinterträningen. Som elitdomare skall man klara av att springa 2 800 meter på mindre än tolv minuter och två gånger om året testas domarnas kondition.
– Jag kör mycket grundträning själv, det passar mig och än så länge har jag inte haft några problem med att klara proven.

Närmast väntar en domarträff i Stenungsund i slutet av november. Då skall säsongen summeras och dessutom kommer fruar och sambos att finnas med för att runda av fotbollsåret 2003 under gemytliga former.

Fakta
Antalet elitdomare för 2003 är 22 stycken. Hälften av dessa dömer framförallt i Allsvenskan. Sverige har sju manliga och fyra kvinnliga domare vilka äger rätt att döma tävlingsmatcher utomlands. Detta är maximalt vad länder med Sveriges storlek kan få.

Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser