Annons

Tomträttsfrågan avgjord

Det blev slutligen moderaten Leif Thorsells motion som antogs när fullmäktige igår kväll hade att ta ställning till tre olika motioner som alla på ett eller annat sätt önskade sänka friköpspriset på tomträtter.

Det hjälpte alltså inte att kommunstyrelsen yrkat avslag på samtliga motioner i ärendet. När det, efter en timmes debatt, skulle gå till beslut fanns endast Thorsells motion kvar.
Såväl miljöpartiet som sverigedemokraterna drog tillbaka sina motioner till stöd för den moderata.
Avgörandet kom att bli oenighet inom kristdemokraterna. Att det var KD:s två mandat som skulle komma att fälla avgörande stod tämligen klart innan gårdagens möte. När sedan partiets representant i kommunstyrelsen Ylva Nordberg, för dagen ersättare i fullmäktige begärde ordet, tändes ett visst hopp hos den styrande vänstern,
– Vad vi ska ta ställning till idag är huruvida 40 procent är en rimlig nivå. Att rösta nej till 40 procent innebär inte automatiskt ett ja till 75 procent. Jag anser inte att borglig enighet är det viktigaste i just denna fråga, sade hon bland annat.
Att sedan Nordberg, precis som i KS, röstade för avslag på den kvarvarande moderata motionen, hjälpte inte. Partikollegan Åke Rahlén valde nämligen att gå på 40 procents linjen och därmed var ett smått historiskt beslut fattat. Med minsta möjliga marginal, 26 -25 antogs Thorsells motion.

Annons
 

På den fullsatta åhörarplatsen satt en mycket nöjd ordförande i Villaägarna, Harry Rosén,
– Detta har vi arbetat hårt för i minst åtta år. Tomträtterna skrämmer bort köpare, nu kan det bli fart på marknaden. Enligt de undersökningar som vi har gjort kommer troligen minst 60 procent av tomträttsinnehavarna nu att vilja friköpa sina tomter, sa Rosén som förövrigt själv besitter just en tomträtt som han nu högts troligt kommer att friköpa.
– Alldeles säkert kommer jag att göra det, log Rosén.

Håkan Karlsson
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser