Annons

Ungdomarna tryggar brottningen i stan

Det är segt virke i Argos brottare som trots knappa resurser kämpar vidare för att utveckla klubben.
– Vi satsar på ungdomen, det är enda möjligheten att trygga klubbens framtid, konstaterar ordförande Kjell Liimatinen som även rycker in som tränare.
– Det blir lätt så i en liten förening, poängterar han med ett leende.

Den här säsongen har seniorerna gått samman med Kävlinge för att få ett lag i brottningens division två. Så här långt har det blivit tre matcher, en seger och två förluster.
– Personligen tycker jag att det är kul att Agros nu finns med igen. Tidigare år har jag varit utlånad till Kävlinge och Eslöv, men det ger inte samma klubbkänsla, berättar Fredrik Ek som tillsammans med Tommy Sandell var Argos representanter i senaste matchen mot Bjuv, knapp förlust med 19-18.

Annons
 

Nu är det inte bara Argos som gått samman med andra klubbar för att få ett lag på benen. Det handlar om att plocka samman nio brottare i viktklasserna från 55 och upp till 120 kilo.
– Så många brottare är det bara ett fåtal klubbar som förfogar över. Vi har en tunn trupp och då var det här en bra lösning, poängterar veteranen Stig Andersson som själv började brottas redan 1956 och minns när Frank Andersson många år senare tog VM-guld.
– Då var det drag kring brottningen, men nu är det inte lika många ungdomar som börjar brottas trots de svenska framgångarna.

Förutom Fredrik Ek och Tommy Sandell har Argos också med Mattias Ek och Tobias Hallander, båda skadade, i laget och ibland även Tobias far Peter Hallander.
– Jag har alltid gillat brottning, det är en sport som ger en allsidig träning och ställer höga krav på tekniken, menar Fredrik Ek som också tränar Argos nybörjargrupp och bland dem senaste talangen Oliver Pettersson, 11 år och redan placerad i två turneringar.
– Brottning är kul, konstaterar Oliver och kopplar ett nacksving på Fredrik Ek.

Att Argos är en klubb som jobbar med små resurser visas inte minst av att man måste brottas hemmamatcherna i Kävlinge. Förklaringen är den att klubben inte förfogar över en godkänd matchmatta som skall vara tio gånger tio meter.
– Våra är bara åtta gånger åtta och det räcker inte, poängterar Kjell Liimatinen och låter inte särskilt besviken för den sakens skull.
– Det hade klart varit kul om vi haft möjlighet att arrangera matcherna här, men vi har inte tagit upp frågan med kommunen än. Vi får se vad som händer i framtiden.

Viktigt för Argos verksamhet är ungdomsturneringarna Argos Cup på våren och Nybörjartävlingarna som avgörs i början av november.
– Då kommer en hel del ungdomar hit och det är bra PR för brottningen, konstaterar Kjell Liimatinen och Fredrik Ek nickar instämmande och nästa match blir ”hemmamatch” i Kävlinge om exakt en vecka.

Fakta
1905 bildades föreningen Herkules med brottning på programmet och stjärnan var Edvin Fältström som vann SM 1913 och klassades som en världsbrottare. När IFK Landskronas brottningssektion gick över till Herkules bytte klubben namn till BK Argos, året var 1915. En annan duktiga brottare är Gustav Nilsson, kallad ”Skånska Lejonet” som vann SM i början av 1920-talet.

Av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser