Annons

Öresundsvarvet anställer 12 man

Även om varvsnäringen går på sparlåga så präglas verksamheten på Öresundsvarvet av optimism. I dockan ligger isbrytaren ”Oden” för en större översyn och samtidigt som företagsledningen räknar på nya jobb planeras också nyanställningar.
– Vi räknar med att anställa tolv man med bred kompetens, berättar vd Jonas Hansson och tillägger att framtiden ser ljus ut vad avser reparationsverksamheten.

Om det går bra för ÖV så är det betydligt dystrare för Landskronavarvet vars ägare norska Fosens Mekaniska som själv brottats med stora ekonomiska problem. Bolaget har tvingats permittera 160 anställda och en föreslagen lagändring kan nu tvinga bolaget att säga upp all personal om inga nya beställningar kommer in.
– Det ser dystert ut, men vi räknar på en del jobb, men det är i bästa fall tidigast nästa år som vi kan vara igång med någon form av produktion, förklarar vd Leif Clevström.

Annons
 

Öresundsvarvet, vars verksamhet består av fartygsreparationer, startade i mars i år och störst bland delägarna är Midroc-gruppen i Skandinavien som äger merparten av fastighetsbolaget och dessutom står som delägare i produktionsbolaget. Övriga delägare är Landskrona Stål AB , Dennis Maskinuthyrning, EL-Marine, LH Shipparts, Scanmarine, Öresunds Maskin Verkstad samt Alucrom, ett bolag i Midroc-gruppen.

På Öresundsvarvet har tidigare endast sex tjänstemän varit anställda, nu skall bolaget även börja anställa varvsarbetare med bred kompetens.
– Annars är meningen att våra delägare skall ansvara för merparten av den personal som behövs vid våra olika projekt. Idag är närmare omkring hundra man engagerade i olika arbetsuppgifter för Öresundsvarvet, förklarar Jonas Hansson.

För fem år sedan byggdes torrdockan om, dimensionerna ökade så att varvet kunde docka större fartyg. Idag är längden 195 meter och bredden 34 med ett djupgående på sju meter.
– Ombyggnaden var absolut nödvändig, annars hade vi inte kunnat ta in fartyg som Oden och då hade vi förlorat mycket i konkurrenskraft. Nu har vi en bra kapacitet och ett fint renommé på marknaden, avslutar en optimistisk Jonas Hansson.

Vad gäller Landskronavarvet och nyproduktionen så ser det mycket dystert ut. Det har nu gått mer än ett år sedan konkursen och efter rekonstruktionen har inga större beställningar kommit in. Här är risken uppenbar att kompetens går förlorad och att det därmed blir svårt att få igång någon verksamhet igen.
– Den risken får vi tyvärr leva med, men jag vet att gubbarna är beredda att rycka in igen om vi bara lyckas få en order, avslutar Leif Clevström. Men det är inte så bara att få in en order på en tuff marknad, det vet man på Landskronavarvet av egen erfarenhet.

Fakta
Isbrytaren ”Oden” är med sina 8 000 ton Sveriges största isbrytare. Fartyget är 108 meter långt och 31 meter brett och förutom en allmän uppsnyggning skall båda roderbladen i stål bytas ut liksom de åtta bladen till båda propellrarna som tillverkas av en legering bestående av koppar, nickel och brons.

Av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser