Annons

Massavhopp från Kunskapsskolan vållar problem

Nu är smekmånaden över för Kunskapsskolan. Igår skrev vi att det förekommer omfattade problem med klotter och skadegörelse runt Kunskapsskolan (se annan artikel) och nu visar det sig att uppemot 10 procent av skolans cirka 240 elever kan vara på väg att återgå till den kommunala grundskolan.
Enligt uppgift från Stadshuset har 15 elever bytt från Kunskapsskolan till andra skolor inom kommunen den senaste veckan och fler lär vara på gång.

När Landskrona Direkt under gårdagen var i kontakt med Kunskapsskolans rektor Per Joel Jarlunger sade han,
– Det rör sig om cirka 10 elever som har slutat. Det är fortfarande kö hit och det innebär att elevantalet inte kommer att minska.

Annons
 

Fakta är att 10 elever redan nu har flyttat till Västervångskolan och att ytterligare fem har lämnat in ansökan om att få komma tillbaka.
– Dessutom har tre elever i dagarna ringt upp och förhört sig om byte, säger Mats Jönsson, rektor på Västervångskolan.
Samtliga tio elever som hittills valt att återvända är elever från årskurs sju och fler jämnåriga har signalerat byte.
– Vi har idag beslutat att starta upp en ny sjua. Vi vill helt enkelt inte spränga de befintliga klasserna, säger Peter Andersson även han rektor på skolan.
– Vi vill helst inte komma över 25 elever per klass. Detta medför naturligtvis ökade kostnader för oss, men är något som vi måste ta när situationen nu är som den är, avslutar Andersson.

På GA-skolan ser det lite annorlunda ut,
– Vi har två elever som flyttat tillbaka. Sen är det en eller två till som har hört av sig om ett eventuellt byte. Men det har sin naturliga förklaring i att det inte var så många som flyttade från GA-skolan till Kunskapsskolan, säger rektor Patrik Helgesson.
Klart är dock att eleverna är välkomna tillbaka,
– Vi har sparbeting och det innebar att vi slog samman klasser och i någon är det så många som 30 elever. Vi har dock några platser kvar om det skulle behövas, avslutar Helgesson.

Till Dammhagskolan har en elev återvänt meddelar skolans vikarierande rektor Lars Hansson.

Kunskapsskolans rektor Per Joel Jarlunger misstänker att det är kamrattrycket som ligger bakom en stor del av avhoppen.
– De flesta påstår sig inte förstå skolsystemet men jag tror personligen att sanningen är att det är kompistrycket som har gjort att eleverna slutat, säger han.
Landskrona Direkt har dock tagit del av ett antal blanketter där de som vill byta skola också uppgett varför. I stort sett samtliga uppger vantrivsel, brist på arbetsro och problem med studieformen som skäl. Inte på någon uppgavs det att det skulle vara kamraterna som lockade.

Vi har sökt företrädare för de mindre enheterna utan att nå samtliga. Till Glumslöv-, Asmundtorp- och Albanoskolan har dock inga elever återvänt.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser