Annons

Landtblom sätter färg på stan

Han gillar att sätta färg på stan, parkingenjör Magnus Landtblom vars senaste initiativ, stubbskulpturerna i Stadsparken, redan blivit mycket populära.
– Jag gillar att testa lite nya idéer när det gäller utsmyckningen på olika platser i stan, berättar Magnus Landtblom medan barnen från Lundegårdens dagis roar sig i en av trädskulpturerna.
– Det är kul att invånarna, unga som gamla, gillar skulpturerna. Idén fick jag redan för något år sedan ,men lyckades inte hitta någon konstnär. Nu hade vi lite tur eftersom Daniel Andersson, som gjort skulpturerna, ingick i teamet som kapade ner de almsjuka träden.

Nu är det inte enbart trädskulpturerna som Magnus Landtblom är initiativtagare till, sedan flera år tillbaka har Landskronaborna kunnat njuta av några vackra krokusmattor som blommar tidigt på våren.
– Vid ett besök i Köpenhamn såg jag några vackra blomstermattor och bestämde mig då för att skapa några i Landskrona, poängterar Magnus Landtblom som nu är igång med att skapa en blomstergata från museets gavel och in i Slottsparken.
– Här skall vi plantera blommor i flera rader och förhoppningsvis skall det bli en vacker promenad till nästa år.

Annons
 

Landskrona har nått viss ryktbarhet för de många blommande rondellerna, ett verk som också bär Magnus Landtbloms signatur.
– Det fanns en önskan att göra något extra av rondellerna och odlingarna har slagit väl ut och lockar en hel del studiebesök till kommunen.

Magnus Landtblom är uppväxt i Motala och bestämde sig tidigt för att arbeta med trädgården.
– Jag hade sommarjobb på en kyrkogård och gillade att arbeta med planteringarna och på den vägen är det.

Skåne var en i det närmaste okänd del av Sverige när han 1976 började läsa till trädgårdsingenjör på Alnarp.
– Då kom jag att gilla Skåne och när tjänsten i Lanskrona blev ledig 1981 så sökte jag och det har jag inte ångrat, menar trädgårdsmästaren som när han inte funderar ut nya utsmyckningar i stadens parker gärna söker sig ut på Öresund för en stunds avkopplande fiske.
– Det finns inget skönare än en stund på sundet, det renar alla sinnen och jag är ute minst hundra dagar på året. Men den positiva bilden grumlas av en ökad miljöförstöring som gör att fisken försvinner och trädarter dör ut.

Almsjukan har härjat hårt i Landskrona och inom tio år tror Magnus Landtblom inte att det finns några almar kvar i stan.
– Jag har märkt att fiskbestånden minskat under de år jag fiskat och miljöpåverkan drabbar också allt fler trädslag, därför väljer jag nu att plantera flera olika trädslag i de nya alléerna som planeras.
Några alléer som är i farozonen är den av Glanslindar utmed Helsingborgsvägen och Hörsholmsalmarna utmed Löpargatan. Och det handlar om hundratals träd.
– Att plantera in nya träd kostar mycket pengar, därför måste vi vara noga när vi gör vårt urval och inte bara satsa på en och samma sort, menar Magnus Landtblom som lämnat kvar några rejäla almstubbar i Stadsparken för framtida behov.
– Dels är pengarna slut och jag vill gärna se hur den här satsningen slår ut innan vi går vidare, avslutar trädgårdsmästaren med de många idéerna.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser