Annons

BoIS förlorade mot HIF efter 55 år

Det var en hel del som talade för att Helsingborgs IF skulle ta chansen till revansch när årets sista Skånederby avgjordes på Landskrona IP igår. Förnedringen från ifjol då BoIS spelade skjortan av Helsingborgarna och vann med smått sensationella 6-2 och det faktum att man inte vunnit en allsvensk match mot lillebror på 55 år gjorde att HIF:arna var extra laddade inför uppgiften.

Detta till trots så var det BoIS som inledningsvis pressade gasen i botten.
– Landskronas fina inledning var en kalldusch. Det var tur för oss att de inte lyckas göra mål då, sade HIF:s tränare Peter Swärd.
Närmast ett mål var Jonas Olssons nick efter en BoIShörna i den åttonde matchminuten. I anfallet efter var det Jones Kusi-Asares tur eller snarare otur att se bollen smita strax utanför Conny Roséns högra stolpe.
– Vi inledde hungrigt och var verkligen sugna på matchen. Det såg också riktigt bra ut fram till kollisionen mellan Friberg och Torvaldson. Knocken på Torvaldsson slog knock på oss. Tyvärr inträffade det redan i den 15 minuten och en match vara som bekant betydligt längre, menade Janne Jönsson som – för vilken gång i ordningen denna säsong? – åter fick uppleva en totalt förändrad matchbild.

Annons
 

Det var en otäck smäll som Magnus Torvaldson åkte på. Backresen fick lämna derbyt på bår med befarade hjärnskakning. I fallet slog Magnus obehagligt nacken alternativt bakhuvudet hårt i gräsmattan. Han transporterades omgående till Helsingborgs lasarett för undersökning.

HIF passade på att ta över taktpinnen när BoIS endast var tio man på plan och skapade snart också ett antal heta chanser. Precis som i matchen mot Halmstad var det Johnny Lundberg som åter skulle komma att ersätta skadade Torvaldson. Även om succén inte blev densamma som senast Johnny fick hoppa in så ska ingen skugga falla på honom.

Med knappt tio minuter kvar av halvleken tvingas Gabriel Ucar fälla en framstormande HIF-anfallare strax utanför straffområdet. Fram stegade Mikael Gustavsson som med en välplacerad frispark knorrade in bollen i Mats Svenssons högra kryss.
– Beckham klass, tyckte tränare Swärd.
Att det inte var en lyckoträff visade Gustavsson i andra halvlek när han i en snarlik frisparksposition tvingade Svensson till en kvalificerad räddning.

Innan det skulle Christoffer Andersson göra sitt andra mål för säsongen och fastställa halvtidsresultatet till 0-2.

– Vi testade med ett positionsbyte på Alex och Johan efter halvtidsvilan men det hjälpte inte. Det känns som att vi behöver framgångar för att det ska växa vidare, menade Janne Jönsson och medgav att spelet i andra halvlek kunde upplevas som geistlöst.
– Vi kan mer, vi får rannsaka oss själva, sade Jan Jönsson på presskonferensen.

I den 70 matchminuten skulle domare Anders Frisk reta gallfeber på hemmapubliken. I en löpduell mellan Christian Järdler och Anders Friberg föll den rödklädde väldigt lätt, något som rättskiparen från Mölndal bedömde som straff.
– Jag har inga synpunkter på straffen, var den luttrade BoIS tränarens kommentar och Helsingborgs kollegan Swärd erkände att han inte såg situationen. Jaja.
Straffen satte förövrigt Mattias Lindström säkert i mål men redan då kändes det ”heta” Skånederbyt väldigt avslaget.

Heder åt supportrarna i Black & White som med ett snyggt bengaltifo visade att det går att arrangera dylika skådespel på ett säkert sätt.

Idag gästar förövrigt Janne Jönsson ett medlemsmöte på supporterklubben.

 

Se även direktrapporteringen från derbyt >>

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser