Annons

Systembolaget tappar kunder

Någon större trängsel är det inte på Systembolaget i Landskrona. Efter branden av Åhléns har en klar nedgång av kunder märkts och en av de anställda är uppsagd som en effekt av den minskade försäljningen.
– Dessutom väntar många nu på skattesänkningen i Danmark som gör det ännu billigare att handla där, berättar butikschef Birgitta Nilsson medan hon stället ordning bland hyllorna i den ganska ödsliga lokalen.
– Det har blivit lite ödsligt här nu efter branden av Åhléns och jag hoppas verkligen att kommunen kan hitta en lösning så att vi slipper ha den tråkiga tomten där länge till, menar Birgitta Nilsson och kollegorna håller med.

Idag jobbar tio anställda vid Systembolaget på Trädgårdsgatan och fler uppsägningar är inte aktuella.
– Men om vi skulle tappa större volymer så vet ingen vad som händer i framtiden. Det är redan idag billigare att handla sprit, vin och öl i Danmark och betydligt billigare blir det efter den 1 oktober när Danmark sänker skatten ytterligare för att möta konkurrensen från Tyskland.

Annons
 

Skattesänkningen innebär att en flaska vodka som i dag kostar 156 svenska kronor kommer att kosta dryga hundralappen och en flaska finare sprit som idag kostar 200 kronor sjunker till cirka 145 kronor, enligt Systembolagets egna beräkningar.
– Hos oss kostar 70 centiliter Absolut Vodka 230 kronor, så det blir betydligt billigare att handla i Danmark, konstaterar Birgitta Nilsson och Systembolagets presschef Björn Rydberg bekräftar att konkurrensens från Danmark och Tyskland slår hårt mot Systembolagets butiker i Skåne.

– Vi ser att försäljningen är betydligt lägre i Skåne än i landet i övrigt, men det stora tappet kom efter inträdet i EU 1995, efter det har det inte varit så dramatiskt. Det är framförallt skattesänkningen på sprit i Danmark som sannolikt kommer att påverka Systembolagets försäljning i södra Sverige. Det är svårt för oss i Sverige att ha oerhört mycket högre alkoholskatter än våra grannländer. Men om, när och hur skatterna ska förändras är en politisk fråga som vi i Systembolaget inte vill ta ställning till. Man måste också väga in att ett försvagat prisinstrument kan leda till ökad alkoholkonsumtion och skador, säger vd Anitra Steen på Systembolagets hemsida och några planer på att sänka spritskatten i Sverige för att möta konkurrensen har regeringen inte aviserat.

Just nu är arbetet med nästa års budget i full gång och om det kommer att innebära ytterligare personalnedskärningar i Landskrona är oklart.
– Jag hoppas verkligen inte det, men säker kan man inte vara, avslutar Birgitta Nilsson och blickar ut över den ödsligt tomma butikslokalen.

Fakta
Enligt Systembolagets statistik såldes 1993 129 037 liter sprit i Landskronabutiken, den siffran har sjunkit till 78 987 liter förra året.
Vad gäller försäljningen av vin så var siffran för tio år sedan 349 347 liter och en viss minskning noterades efter EU-inträdet, men förra året var siffran 381 529 liter och för öl har också en ökning noterats sett över hela perioden, 259 201 liter såldes 1993 och i fjor var siffran 347 832 liter vin.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser