Annons

Första flaskan Venvin är buteljerad

Sommaren 1997 formerades de första planerna på att framställa ett helsvenskt vin. Druvorna skulle odlas på Ven där Magnus Pettersson lät plantera cirka 480 vinstockar av tysk sort.
– Vi har tillräckligt antal soltimmar, lagom med fukt, relativt milda vintrar och jämn temperatur, sade Magnus Pettersson då.

Sex år senare kan Pettersson stolt visa upp den första buteljerade flaskan Venvin.
– Vi har bara buteljerat två flaskor än så länge. Mest som en kul grej, säger Pettersson och berättar att fjolårets skörd gav cirka 10 liter vitt vin och 80-90 liter rosévin.
– Vinet är fortfarande väldigt ungt och behöver lagras ytterliggare en tid. De förståsigpåare som provsmakat vinet säger att de kan bli bra. Själv blir jag glad om det håller hyfsad Tetrapak kvalité, skrattar Pettersson.

Annons
 

Den som vill smaka Venvinet får dock bärga sig till våren.
– Den första flaskan räknar jag med att vi säljer på Hamnkrogen någon gång i vår, säger Pettersson och räknar med att priset kommer att hamna något över husets vin.

Årets skörd får avvakta ytterligare ett par veckor.
– Vi har haft en bra sommar så vi hoppas på en god skörd och bättre ska det bli i framtiden. Redan till våren kommer vi att utöka med 2000 nya stockar. Vi kommer att ta cirka en hektar i anspråk bredvid fotbollsgolfen för detta. Dessutom kommer vi att ympa en del av de gamla vinstockarna med en ny druvsort. Vi trodde att de vita druvorna skulle gå bäst men så var det inte utan för tillfället är det de röda som vi kommer att satsa på, avslutar Pettersson.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser