Annons

Blücher brinner för konsten

Ulf Blücher kan skriva mångkonstnär på visitkortet. Den välkände landskronaprofilen har många strängar på sin kulturella lyra. Bara hans medverkan som fotomodell i Gubbarna/Wargos almanacka och som skönsjungande karaokesångare är prestationer som borde göra honom till en stark kandidat när det är dags att utse kommunens kulturpristagare.
Den minnesgode kommer säkert ihåg ett par av hans roller som amatörskådespelare, där kronan på verket borde vara rollen som vakt på Kiviksmarknad i Henning Mankells TV-serie Mördare utan ansikte.
– Jodå, när Rolf Lassgård puttade mig in i spettkakeståndet är en scen som fastnat hos många, skrattar Blücher och medger att han provat på en del inom kulturens ramar.

Just nu är det ramar av ett annat slag som upptar större delen Ulf Blüchers vakna tid. Fram till och med söndag arrangerar han en utställning på Landskrona Konsthall med den polske konstnären Jan Janczak och så sent som för en månad sedan slog han upp portarna till sitt galleri där namnet är detsamma som adressen – Slottsgatan 6.
– Jag vill hjälpa folk att skaffa fram konst av samtida konstnärer. Oavsett kundens plånbok så är vi behjälpliga att ta fram det som önskas. Det kan vara allt från oljor, litografier till enklare affischer, menar Blücher som också påtalar vikten av att konsten är rätt inramad.
– Tyvärr kommer folk in med fina grafiska blad som man ramat in utan att använda sig av syrafritt papper. Vill det sig illa kan konstverket vara förstört, säger Blücher och visar upp en litografi som det gått hål i på grund av slarv med det bakomliggande pappret och passepartouten.
– Det är inget fel i att folk köper ramar på IKEA för sina affischer. Det tyder på att intresset finns där för konsten. Men har man ett grafiskt blad, en olja eller en akvarell så är mitt råd att lägga någon hundralapp extra och låta rama konstverket hos en specialist, anser Blücher som kombinerar galleriet med just inramningsverksamhet.

Annons
 

– Sverige är ett lågprisland när det gäller bra konst och därför kommer många utländska upphandlare hit. Men jag tycker inte man ska se konstverken som investeringsobjekt, utan man ska köpa det man tycker om. Tavlan eller skulpturen ska beröra en, säger Blücher och drömmer om att få ställa ut Peter Dahls tavlor på galleriet.
– Det hade också varit fantastiskt kul att få ställa ut något verk av Fernando Botero men då hade gatan fått stängas av och det hade varit beväpnade vakter överallt, skrattar Blücher som på ett bananskal halkar in på de intill liggande kvarteren.
– Se här vilket fantastiskt kulturstråk vi har mitt i stan, säger Blücher och pekar runt utanför galleriet.
– Här har vi museet, skulpturparken och konsthallen. Runt hörnan hittar ni en liten butik som handlar med äldre grafik och på hörnan öppnar förhoppningsvis snart en butik med designade möbler.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser