Annons

Två serveringar mister alkoholtillstånd

Två serveringar, Café Tyco Brahe på Ven och Gringos Tex Bar i centrala Landskrona mister tillstånden att servera alkohol och dessutom har ASN, Arbets- och socialnämnden, påbörjat en utredning avseende tillstånden för krogar i vilka Bertil Hallengren är delägare.
– Bakgrunden är de stora skatteskulder som bolagen dras med, men enligt underhandsuppgifter har Hallengren nu betalt av delar av sina skatteskulder, förklarar nämndens ordförande Bengt Johansson (s), som nu inte vill sia om Hallengren kommer att förlora sina tillstånd eller ej.
– Det är inte första gången vi diskuterar hans tillstånd och tidigare har han fått varningar. Nu skall vi först se vad utredningen kommer fram till innan nämnden har mer att säga, betonar folkpartiets Lisa Flinth.

En genomgång som Landskrona Direkt gjorde för en vecka sedan visade att kraven på obetalda skatter hos kronofogden i september uppgick till 575 829 kronor och övriga krav på 335 604 kronor, totalt 911 433 kronor för olika bolag i vilka Bertil Hallengren har intresse.

Annons
 

Vad gäller tillståndet för Café Tyco Brahe så var det enklare att fatta beslut. Serveringen saknade kök och därmed ryker tillståndet.
– Vid en inspektion fann man att det bara fanns en mikrovågsugn och enligt alkohollagen räcker det inte för att få serveringstillstånd, förklarar Lisa Flinth som tycker att det är lite svårt för kommunerna, som tagit över tillsynen från Länsstyrelserna, att leva upp till lagens krav.
– Ofta känner man krögarna och det är personer som man träffar och då blir det lite problematiskt. Jag vill gärna se liberalt på tillstånden, men samtidigt måste vi följa lagen.
När Tyco Brahe sökte tillstånd så lovade man att det skulle byggas ett kök, men senare inspektioner visar att så inte var fallet och därför tvingades vi dra in tillståndet.

När det gäller Gringos var beslutet lättare. Ägarbilden är oklar och därför dras tillståndet in.
– Det finns många frågetecken kring företaget, här saknades ansvariga vid en inspektion och dessutom lär företaget vara till salu och då får de nya ägarna komma in med en ny ansökan, understryker Bengt Johansson.

Kommunens kärva ekonomi slår även mot ASN som beslutade att upphöra med kampanjen mot svartsprit när den första informationsrundan är förbi.
– Vi ville gärna fortsätta och hade ansökt om medel, men en förutsättning för att vi skulle få nya pengar var att kommunen sköt till motsvarande belopp och det fanns det inget utrymme för. Mot den bakgrunden väljer vi att lägga ner projektet, men samtidigt har polisen förklarat att det som redan är gjort också har gett ett positivt resultat, förklarar Bengt Johansson.

Mordet på utrikesminister Anna Lindh kom att överskugga nämndens möte och några längre diskussioner blev det inte.
– Det hela känns lite futtigt vid en jämförelse och det fanns så mycket annat att tänka på i anslutning till mordet, menade Lisa Flinth och Bengt Johansson nickade instämmande.
Det innebär att de olika motioner som nämnden skulle yttra sig över nu istället går vidare för diskussioner i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
– Ingen kände för att diskutera efter det hemska som hade hänt.

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser