Annons

Fyra generationer Dahlgren har spelat i BoIS

Släkten Dahlgren är en fin plantskola för Landskrona BoIS. När Mikael Dahlgren, 19 år, i somras plockades upp i A-truppen blev han den fjärde generationen Dahlgren som tog plats i truppen.
Förmodligen ett snyggt svenskt rekord som började redan 1917 med farfars far Birger Dahlgren, fortsatte med farfar Gunnar” Bobby” Dahlgren 1944, pappa Gert 1979 och nu för Mikael Dahlgren den stolta familjetraditionen vidare.
– Jag har hört några som sagt att det är kul med en Dahlgren igen i laget, konstaterar Mikael som tillsammans med Bobby och Gert tittar på bilder från förr i boken ”Ett fotbollslags historia” som gavs ut i samband med BoIS 60-årsjubileum 1975.
– Skoj att det går bra för grabbarna, poängterar Gunnar ”Bobby” Dahlgren som minns hur pappa Birger var med i det första BoISlaget som besegrade HIF.
Året var 1917 och det handlade om final i ”Svenssonska pokalen”. HIF var stora favoriter, men BoIS tog ledningen genom mål av Albin Dahl som senare också fastställde slutresultatet till 2-0 och BoIS första triumf mot ärkerivalen HIF var ett faktum.

Birger Dahlgren är så här långt ensam i familjen om att ha spelat en landskamp, han var med när Sverige besegrade Norge i Oslo med 3-1, året var 1921.
– Tyvärr tvingades han sedan lägga av efter att ha drabbat av en skada, minns Bobby som själv fanns med i snacket om ett landskampsuppdrag mot just Norge, men en skada tvingade honom att tacka nej.

Annons
 

Bobby Dahlgren debuterade i allsvenskan med BoIS 1944 och hann med 222 A-lagsmatcher innan han lämnade för att bli spelande tränare i Marieholm 1955.
– Jag minns när vi mötte Norrköping borta 1944, vi förlorade med hela 9-1 och Gunnar Nordahl svarade för sju av målen, fem av dem i rad. Vi sprang på en åker och jag fick ta tre steg när Knut Nordahl tog ett, det var tungt, förklarar Bobby som sedan var med om att förlora cupfinalen mot AIK 1949 med 1-0.
– Den matchen skulle vi vunnit, vi var klart bättre, men AIK fick en straff och kunde avgöra, minns Bobby som fick lite revansch genom sonen Kenneth som var med 1972 när BoIS bärgade sin hittills främsta triumf genom att vinna cupen efter 3-2 mot Norrköping i en oförglömlig match 1972.

Efter sejouren i BoIS tog Bobby över Marieholm och där stannade han i tio år, ingen hoppjerka här inte och han spelade sedan som aktiv i Häljarp fram till 44 års ålder.
– Så länge håller killarna knappast på idag och bra är väl det, säger han leende och tillägger att han 1968 dessutom var framgångsrik tränare i BoIS som då nådde kvalspel.
– Tyvärr var laget tröttkört och orkade inte med kvalet och året därpå slutade jag eftersom jag inte kom överens med styrelsen, men det är glömt nu.

Släkten Dahlgren har dessutom sina rötter i Häljarp och sonen Kenneth Dahlgren lämnade Häljarp 1966 för spel i BoIS och var med om att föra klubben upp i allsvenskan innan han 1974, efter 206 matcher, tackade för sig.
– Jag fick aldrig spela tillsammans med Kenneth, minns Gert Dahlgren som efter en hel del övertalning valde att gå till BoIS säsongen 1979.
– Det var ett turbulent år med Ulf Schramm som ny tränare, han fick sedan sparken och ersattes av engelsmannen Keith Spurgeon. Jag gjorde en tio, femton matcher med A-laget men valde att hoppa efter säsongen eftersom det var så rörigt. Dessutom började jag satsa lite väl sent, förklarar Gert som sedan fortsatte att spela i Häljarp innan han la skorna på hyllan i början på 90-talet.

Mickael Dahlgren började som sig bör i Häljarp, men valde att redan i tioårsåldern att gå till BoIS.
– Vi saknade spelare och höll på med sjumanna fotboll, dessutom hade jag kompisar i BoIS så därför ville jag flytta, minns Micke som mycket målmedvetet satsat på fotbollen.
– Nu har jag kontrakt med BoIS fram till 2006 och kommer att satsa allt på fotbollen, lovar den talangfulle mittbacken som även trivs på mittfältet.
– Kul att BoIS satsar på de egna ungdomarna, det tror jag är rätt väg för framtiden, avslutar Bobby och visar en bild på Birger Dahlgren snyggt uppklädd tillsammans med lagkompisarna inför fotografen.

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser