Annons

Teaterlänken i konkurs

Publiken svek sommarens teateräventyr, Shakespeares ”Mycket väsen för ingenting” och nu har producenten Teaterlänkens ekonomiska förening begärt sig själva i konkurs.
– Tyvärr tvingade vi ställa in nio av 28 föreställningar och dessutom blev publiktillströmningen inte den vi hade hoppats på, därför var konkursen oundviklig, förklarar producenten Michael Mania.

Föreställningen hade förvandlats till en musikal i bearbetning och regi av Jonas Oscarsson och var ett samprojekt av Sommarteatern på Krapperup, Nya Skånska Teatern, Teater Lukkan, Harlekin och Chariot Music.
– Men Teaterlänken stod som huvudansvarig och har därför begärts i konkurs, understryker Michael Mania.

Annons
 

Det var med fjolårets succéföreställning, ”De muntra fruarna” i åtanke som årets sommarteater planerades. Premiär var det i Malmö i början av juli och via Lund kom föreställningen sedan till Citadellet i Landskrona. Där gav man tolv föreställningar, fyra fick ställas in, och totalt kom 1 100 åskådare.
– Det var mindre än vi räknat med, vi kunde ta 250 personer, men lockade endast ett hundratal per föreställning och det räckte inte för att få det att gå runt, förklarar Michael Mania som inte vill gå in på hur mycket pengar konkursen omfattar.
– Det blir en uppgift för konkursförvaltaren.

Konkursförvaltare är Pär Broomé och han konstaterar i början av utredningen att det finns fodringar på skatter och från leverantörer på i runda tal 300 000 kronor.
– Dessutom fanns 17 anställda med löne- och semesterersättningskrav samt ytterligare ett tiotal personer med mindre krav.
Vad gäller lönerna så går den statliga lönegarantin in och täcker upp den delen.

Några större tillgångar finns inte, lite rekvisita som inte lär inbringa någon större ersättning.
– Men det finns krav på en del bidrag som skall betalas ut efter det att föreställningarna är genomförda och de hoppas vi kunna få in, men riktigt säker kan man inte vara, avslutar Pär Broomé som nu påbörjat sitt arbete och om en månad är det dags för edgångssammanträde.

Konkursen av Teaterlänken kommer inte att drabba Harlekins satsningar på Karlslundstorget, där är planeringen för höstens verksamhet i full gång. I sommar körde Harlekin dessutom ”Läkare mot sin vilja” på Gamla Kassans gårdsplan och den föreställningen gick bra och berörs inte av konkursen.

Av: Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser