Annons

Porr på kommunens server?

Sedan i onsdags har det varit stopp för kommunanställda att läsa nyheter här på Landskrona Direkt. När man från en kommundator surfat in på www.landskronadirekt.com har men i vanlig ordning kommit till vår förstasida men när man sedan klickat sig vidare för att läsa nyheterna i sin helhet har det tagit tvärstopp, en webbsida med följande text har istället uppenbarat sig,
”Webbsidan spärrad av Sonic WALL Filter. Om ni anser detta vara fel kontakta ägaren av Internetsidan och fråga varför sidan är spärrad av Cyber Patrol”.

Efter påringningar och mail från rektorer, förvaltningschefer och kommunanställda kontaktade Landskrona Direkt redan under onsdagen Landskrona kommuns IT-avdelning och påtalade problemet. Något som omgående skulle ses över.

Annons
 

När ”bannet” låg kvar även under torsdagen upprepas kontakten men nu var ingen på IT-avdelningen respektive IT-jouren i kommunen anträffbar.

Idagens HD/Landskrona Posten säger Dino Giribaldi , IT-chef i Landskrona kommun,
Vi har installerat ett Sonic Wall Filter som ska reagera om det förekommer något olämpligt på de sajter som besöks.

Filtret är detsamma som i fjol höstas bland annat ”bannade” kommunanställda från besöka Landskrona BoIS supporterklubbs hemsida, vilka förövrigt då var, och fortfande är, utsedda att vara kommunens ambassadörer.

– Landskrona Direkt ligger på ett webbhotell med flera andra sidor. Troligtvis är det en av de andra sidorna som orsakat stoppet, säger Giribaldi vidare till tidningen.

Något som dock inte nämns i tidningsartikel är att Landskrona Direkt delar server med bland annat kommunens egen officiella hemsida, Landskrona.se och webbhotellet som IT-chefen hänvisar till är kommunens server på LaNet.
Det är djupt beklagligt. Under hela gårdagen var IT-avdelningen på kurs, det händer en gång om året och det är typiskt att något sådant ska inträffa just då, säger Dino Giribaldi när Landskrona Direkt når honom under fredagsmorgonen.

”Surfstoppet” låg kvar även under förmiddagstimmarna idag och Giribaldi vet inte riktigt när det kan hävas.
Vi måste objektivt gå igenom varför detta inträffat och det är svårt att säga när filtret åter släpper igenom kommunanställda till er sida. Vi får hoppas att det löser sig under dagen.

Gunnar Eskilsson på LaNet är den som fått i uppdrag att försöka spåra vad det är som Sonic Wall Filter reagerar på.
Det ända jag kunde hitta är en nyhetssida där ordet ”sex” i förekommer i texten Detta i kombination med att sidan innehåller bilder gör troligen att filtret hindrar vidare besök. Att sedan bilderna är normala nyhetsbilder kan inte filtret känna av, säger Eskilsson.

Sidan man hittat är förra veckans arkivsida där ordet sex förekommer i texten om ”Bruces grundare slutar”, samt att i texten om att Jesper Ljung flyttar till Norge förkommer ordet ”pappersexercis”.

Nå återstår det och se om detta är förklaringen till surfstoppet och vad kommunen tänker vidta för åtgärder. Skulle detta inte duga som förklaring kan det bli ett digert arbete för LaNets personal som då har att gå igenom ett hundratal webbplatser som ligger på samma server som Direkten.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser