Annons

Tvivelaktiga metoder drabbar företagare

Tidskriften Näringslivs Respons ringer nu runt och erbjuder sig att komma och göra reportage bland mindre företag i Landskrona. Reportagen är ett förtäckt sätt att försöka få in pengar genom betalning för ”artikeln”. När reportaget väl är gjort erbjuds företagaren publicering först vid betalning. En affärsmetod som upprör många.

En företagare som kontaktade Landskrona Direkt berättar att han i söndagens DN läste en informativ artikel om tidskriftens affärsmetoder och nu föll det sig så att en representant för Näringslivs Respons ringde honom under måndagen.
– Jag frågade helt sonika om han inte läst artikeln i DN, berättar företagaren som vill vara anonym. Då så inte skett, redogjorde Landskronaföretagaren för innehållet, varpå den uppringande ”journalisten” slängde på luren.

Annons
 

På Näringslivs Respons hemsida finns 31 Landskronaföretag registrerade. När Landskrona Direkt slumpvis ringde upp fem av dessa, var svaret entydigt. Samtliga företagare säger att de känner sig lurade.
– Journalisten som kom var mycket trevlig och gjorde ett seriöst intryck, berättar Marie Iversen på frisersalongen Fön & Sax och fortsätter,
– När sedan en kund kom in och situationen blev lite stressig skrev jag på ett papper som han sträckte fram. Jag upptäckte misstaget ganska omgående och sprang ut efter killen och uppmanade honom att riva pappret. Jag tyckte väl att det vore okej att sponsra med en liten annons men aldrig att den skulle få kosta 8000 kronor plus moms. Nu vägrade han riva pappret och hävdade bestämt att överenskommelsen gällde. Efter en del turer prutades dock priset ner men jag anser mig ha blivit grundlurad.

Liknade berättelser kommer från samtliga företagare som Landskrona Direkt talat med.
– Man läste helt enkelt inte det finstilta. Man tror helt enkelt inte att någon har mage att lura en på det viset, säger frisören Eddy Olsson.

– Det är svårt att generellt ge ett råd i sådana här fall, säger Anne Karlsson, rådgivare i Företagarna, men försöker trots allt komma med ett par gångbara tips.
Bli mer misstänksam. Det är inte kul att säga det, men klimatet har hårdnat betydligt. Läs allt! Skriv inte på något du inte har helt klart för dig innebörden av. Blanda inte ihop konsumentköplagen med spelreglerna som gäller för näringsidkare. Här finns ingen ångervecka, säger Karlsson och berättar samtidigt att uppskattningsvis 80 % av de som anser sig blivit lurade av katalogskojare skrivit på överenskommelser alldeles för hastat. Juridiskt sett har då ett avtal ingåtts och det är mycket svårt att bryta detta.

– Man ska naturligtvis bestrida det man anser vara fel. Man kan hålla inne betalningen om annonsen inte motsvarar det man blivit lovad. Är man medlem hos Företagarna kan vi naturligtvis försöka hjälpa till. Anser man det vara ett bedrägeri ska man göra en polisanmälan, fortsätter Karlsson som noga understryker att man måste ta fall för fall.

Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel, säger till DN.
Vi får in jättemånga klagomål på Näringslivs Respons. Ringer man runt till företagen som är med svarar 48 av 50 att de är förbannade för att de inte fick veta att det kostar pengar att vara med. Hela idén med tidskriften är oetisk, säger han.

Till DN säger Per Almström, ansvarig utgivare för Näringslivs Respons,
– Det är ett totalt missförstånd. Kunden bestämmer själv om han vill vara med i tidningen eller inte. Det finns ingen anledning att informera om att vi tar betalt innan vi kommer ut på fält.

Läs också
Artikeln i DN >>
Mer råd, tips och varningar från Svensk Handel >>

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser