Annons

BoIS startar fotbollsfritids på Dammhagsskolan


I mitten av oktober drar Landskrona BoIS igång ett fotbollsfritids på Dammhagsskolan i Landskrona. Syftet med det 3-åriga projektet är att, genom fotboll och BoIS, skapa möjligheter för barn och ungdomar men även vuxna med invandrarbakgrund att komma in i det svenska samhället.
– Inriktningen är att skapa meningsfull fritidssysselsättning åt ungdomar som vill spela fotboll, samtidigt som föräldrarna engageras till ledare och därmed också ges chans till integration, säger Benny Berggren, till vardags J-lagstränare i BoIS, och sedan ett par veckor anställd som tränare i projektet tillsammans med Alojz Lukic.

– Det är viktigt att påpeka att alla barn i kommunen är välkomna, inflikar Lukic. Fotbollsfritids kommer att vara öppen för både killar och tjejer mellan 6 och 13 år och en konstgräsplan med måtten 20 x 40 meter håller som bäst på att färdigställas på Dammhagsskolans skolgård.

Annons
 

BoIS har anställt två välutbildade tränare, Berggren och Lukic för att genomdriva projektet och de har båda många års erfarenhet av barn och ungdomar. De kommer även att ha hjälp av tre kompanjontränare.
– Ett fotbollsfritids kopplat till Dammhagsskolan med BoIS som motor kan bidra till integrationen i Landskrona. De vuxna invandrare som deltar i projektet ska få sysselsättning, föreningskunskaper, nya referenser och ett nätverk för att komma vidare mot ett arbete, säger Lukic som flyttar till sitt nya kontor på skolan under morgondagen.

Andra effekter av projektet kan bli att vi i framtiden också får se ett randigt damlag. När BoIS i våras mottog en miljon kronor av Sparbanksstiftelsen Skåne, pengar som är öronmärkta åt projektet, sade BoIS ordförande Kenneth Håkansson,
– Vem vet, utöver integrationsframgångar kan det på sikt kanske även leda till att vi i BoIS kan få se tjej- och damlag.

BoIS och fotboll är i Landskrona en svårslagen kombination, tanken är dock inte att alla barnen ska spela i föreningen.
– Det är mycket viktigt att påpeka att detta kommer att ge resultat ut till alla föreningar i staden. Vi hoppas kunna ge barnen en god fotbollsutbildning som de sedan kan dra nytta av i sina respektive klubbar. BoIS är laget som har resurserna att dra igång ett sådant projekt men det betyder inte per automatik att barnen kommer att spela hos oss, säger Benny Berggren.

Det unika i projektet är att klubben startar ett fotbollsfritids där barn och föräldrar från olika länder skall visa samhället att med ett gemensamt intresse och mål är integration möjlig. Något man har alla förutsättningar att ro i land. Fotboll är som bekant den största samhörighetssporten i världen.

– Avslutningsvis vill vi passa på att tacka Sparbankstiftelsen, Svenska EFS-rådet. Svenska Spel, Landskrona Kommun, Integrationsverket och Riksidrottförbundet för sponsringen av projektet, avslutar Berggren.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser