Annons

Inför Snipe VM – Landskronaseglare ser, seglar och lär

När VM-seglingarna i snipe drar igång på allvar i Borstahusen på måndag är det fjärde gången för äkta paret Bo och Bodil Lindsjö från Malmö medan det handlar om VM-debut för hemmaseglarna Robert Winther och Martin Persson.
– VM var årets stora mål och kan vi bli bland de tjugo främsta så är vi mer än nöjda, analyserar Bo och Bodil medan Robert och Martin har en lägre målsättning.
– För oss är det första VM-seglingen, så vi är här för att se och lära.

Bo, 54 år och Bodil, 55 år, är de verkliga veteranerna i VM-tävlingarna och har tävlat i snipe sedan 1986 och slutade som tvåa vid SM-tävlingarna i Råå tidigare i år.
– Vårt första VM gjorde vi i Japan 1989 och det är så otroligt kul att segla och tävla, det är det som driver oss, menar Bodil som till vardags arbetar som lärare medan Bo har tjänst som arbetsledare på PNB.
– Många av seglarna här satsar på heltid och då är det svårt för oss amatörer att hålla jämna steg, poängterar Bo som blev nordisk mästare tillsammans med Martin Persson så sent som förra året.
– Eftersom vi tränar mycket tillsammans och vare sig Bodil eller Robert kunde så körde vi tillsammans och det gick riktigt bra, minns Bo som dessutom hunnit med en hel del EM-tävlingar och där som bäst slutat som sjua.
– Att tävla är något extra, det ökar koncentrationen och dessutom kommer vi ut och får se flera spännande platser. Nu senast var vi i Uruguay och det var intressant, men bäst var nog när vi var i Japan 1989, det var en otrolig upplevelse, förklarar Bodil innan det är dags att se till båten som av barnbarnet Klara fått namnet Koklolarora med rövarspråket som förebild.

Annons
 

Robert Winther och Martin Persson är båda rutinerade seglare, men vad gäller snipe så är de bara inne på den tredje säsongen och känner sig som lite av nybörjare i de här sammanhangen.
– VM är oerhört stort och att bara ha kommit hit känns som ett mål i sig.

För att få segla VM måste man först klara av flera kvalificeringsseglingar, så det är endast de bästa som går vidare, men Martin som inte tror att hemmavatten kommer att ha någon avgörande betydelse.
– Nej, de här seglarna är så rutinerade och duktiga att de klarar av alla vatten och vindar.

VM i Uruguay vanns av Alexandre Paradeda och Flavio Fernandes från Brasilien och i år är Alexandre på plats med sin bror Eduardo för att försvara sin titel. Största nation är USA med tio båtar och totalt kommer 60 båtar till start.
Sveriges främsta par och största VM-hopp heter Gustaf Svensson och Lennart Ljunggren, båda har rötterna i Malmö men seglar för KSSS i Stockholm. Paret vann också SM i år och har tidigare lyckats segla in som fyra i ett VM. Kanske dags för medalj i år?
– Omöjligt är det inte, Gustaf och Lennart är mycket rutinerade och skickliga seglare, konstaterar Bo Lindsjö som hoppas få en bra start när seglingarna startar på måndag.
– Starten är oerhört viktig och det gäller att ligga rätt på linjen om man skall vara med i racet, segling handlar mycket om taktik och vägval och vi får hoppas att vi prickar rätt när allvaret börjar.

Det känns ganska avspänt inför VM-seglingarna och seglarna har laddat up med att följa de danska mästerskapen som avgjorts i veckan. Men allvaret kommer allt närmare och adrenalinet börjar göra sig påmint under den sköna sommarsolen som lyser över Borstahusens VM-seglingar.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser