Annons

Landskronas parkeringsvakter bland landets bästa

Landskrona kommun har duktiga P-vakter. Det kan konstateras efter en sammanställning som tidningen KommunAktuellt gjort på uppgifter från Vägverket. På en hedrande åttondeplats bland landets 290 kommuner återfinns Landskrona när man sorterar intäkterna från felparkeringsavgifter, räknat per invånare.

Enligt tidningen fick Landskrona kommun in 2 144 394 kronor i felparkeringsavgifter år 2002.
– Vårt bokslut stannar vid 2 080 000 men visst, det stämmer, våra parkeringsvakter drar in sin lön och lite till, säger Birthe Bunke på Tekniska Verken.

Annons
 

De flesta felparkeringarna inträffar på stadens gågator samt i kvarteren vid vandrarhemmet,
– Vad det gäller gågatorna i centru så har vi en hel del okynneskörning. Det finns en del som tror att man får både köra och parkera där. Nu har vi emellertid skyltat om så att arbetet ska underlättas för oss och polisen. Ett annat problemområde är S:t Olofsgatan, Järnvägsgatan och Vasagatan. Det är även där som vi har några av stadens stora syndare. Det finns bilar i de kvarteren som bötfälls praktiskt taget varje vecka, meddelar Bunke vidare och ifrågasätter om det kommer in några bötespengar.
– Jag tror inte att betalningsmoralen är särskilt hög.

Några direkta hot har inte stadens parkeringsvakter råkat ut för men det ligger en ständig oro över arbetsdagen,
– Det finns vissa områden som inte är så roliga att arbeta i, särskilt inte om man är tjej. Det finns de som är oroliga för att något ska hända.

Det kommer även in en hel del pengar på automater. Förra året betalade folk drygt 1,3 miljoner kronor för parkeringsbiljetter och lägger man till böterna så blir det en ansenlig summa.
– Pengarna från automaterna och p-böterna går tillbaka till verksamheten. 50 kronor per böteslapp går till vägverket men resterande hamnar hos oss för bland annat underhåll av automater, parkeringsplatser och så vidare, fortsätter Bunke som tycker att vakterna gör ett utmärkt jobb.

På privata företag är det inte ovanligt att personalen får någon typ av bonus om det gått bra men så är inte fallet hos parkeringsvakterna,
– Nej, någon bonus delas faktiskt inte ut, avslutar Bunke.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser