Annons

Rothoffs gamla buss rullar igen


Nyfikenheten var stor när Rothoffs gamla buss återigen skulle trafikera sträckan Borstahusen-Landskrona-Karlslund med speciellt inbjudna passagerare.
– Det här är alla tiders, tyckte Anny Andersson, 93 år, som minns hur det var att som ung tös åka med bussen in till stan.
– Då åkte man in för att fika på Nannas och gå en runda på Ströget innan det var dags att åka hem igen.

Sune Helje von Lövbenback, sedan tolv år bosatt i Gluggstorp, fanns som sig bör på plats för att berätta lite historiska fakta för de drygt 20 inbjudna passagerarna. Alla med det gemensamt att de någon gång åkte med bussen.
– Som påg åkte jag med bussen och att få se bussen igen i det här skicket är som en dröm, menade Sune Helje medan förre riksdagsmannen Hugo Bengtsson minns hur han några år på 1930-talet jobbade som konduktör på helgerna.
– Då gick bussen från Rådhustorget och ut till dansen i Karlslund, biljetten kostade 30 öre och det fanns alltid gott om passagerare. När jag jobbade var den här bussen redan uppställd, istället körde Rothoff med en ny Dodge.

Annons
 

Britt Rothoff-Axelsson hade rest från Råå för att ta en närmare titt på farfars gamla buss och för henne och familjen har bussen en alldeles speciell betydelse.
– Det var på den som min mor träffade sin man när hon skulle ta bussen till Karlsund för att dansa.
Sune Helje hade också letat fram att Thomas Munck av Rosenschöld i sina memoarer berättat hur han fick sitta i knät på fiskegummorna när han tog den överfulla bussen in till stan.
– Särskilt vintertid var det många som tog bussen, då var det inte nådigt att gå utmed Strandvägen i snålblåsten, förklarade Sune Helje.

Bakom ratten på bussen satt Kjell Bergqvist från Tomelilla, barnbarn till kände skådespelaren Edvard Persson och dessutom en stor veteranbilsentusiast.
– Jag såg en annons om bussen som var till salu i Sundsvall och jag ringde då till Ewert och berättade om fyndet, han behövde inte tänka många minuter innan han konstaterade att den inte skulle stå på Österlen utan rulla i Borstahusen.
Och Evert Lundberg har tillsammans med Kjell Bergqvist lagt ner två och ett halvt år att renovera bussen som nu är i toppskick och de lyckligt lottade som fick en åktur igår var också mycket nöjda.

Bussen saknar växelspak, körningen regleras istället av tre pedaler. Blinkers saknas, istället finns det riktningspilar som fälls ut och topphastigheten är 35 km i timmen. Och Ewert Lundgren tränar nu på att köra bussen, något som inte är så enkelt.
– Men i instruktionsboken står att om du mot förmodan skulle få upp sådan hastighet att du inte kan få stopp, se till att köra på det billigaste i din väg, din Ford kommer aldrig att ta skada, så orolig behöver jag inte vara, poängterade en leende Ewert Lundgren innan det var dags att styra färden mot stan.

Fakta:
Frågan om en busslinje i Landskrona diskuterades för första gången i december 1900 och onsdagen den 15 maj 1901 var det premiär för den första bussturen.
Ekonomin var dock inte den allra bästa så 1903 likviderades bolaget och Carl Rothoff köpte bussarna och drog igång trafiken igen.
Rothoffs kom att driva busstrafik i tre generationer innan Landskrona Stadstrafik, med Oscar Rothoff som chef, tog över verksamheten 1941.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser