Annons

”Vakare” åter på plats framför Konsthallen

Skulptör Lena Cedergrens ”Vakare” är tillbaka på sina piedestaler framför Konsthallen, men själv tar hon en paus i skapandet under sommaren för att istället köra häst och vagn på Ven.
– Jag trivs med hästarna och att köra häst ger mig lite distans i arbetet och tillfälle att fundera, det är en skön avkoppling, berättar Lena som dock inte är helt utan utställningar i sommar.
– Jag medverkar i en samlingsutställning i Smygehuk, vi är ett 20-tal skulptörer som ställer ut. Men för egen del kommer jag först fram i mars att ha en utställning i Stockholm på Galleri Hippo. Och eftersom namnet anspelar lite på hästar blir det förmodligen en del keramiska hästar som kommer att visas.
– Visserligen har jag slutat med hästar och andra djur, jag blev ganska trött på det. Nu är det istället indianer som gäller. Men på Hippo blir det förmodligen en del hästar också.

Lena Cedergren har under många år arbetat med stiliserande djurmotiv, hästar och lejon har varit bland favoriterna. Men när hon fick en bok med indianbilder så gick tankarna i en annan riktning.
– Det var på en utställning i Danmark som en väninna köpte boken och jag blev så tagen av indianernas ansiktsuttryck. Jag tyckte att de förmedlade så många känslor.

Annons
 

Lena Cedergrens strama lejoninnor utanför Konsthallen är ett av konstverken som ingår i Skulpturparken. Efter att ha varit försvunna en tid är de nu åter på plats, ordentligt förankrade i sina fundament.
– Nu hoppas jag att de skall få stå kvar på sin plats, det är jobbigt att hela tiden behöva göra nya, menar Lena som tillsammans med Lasse Björk såg till att de tre skulpturerna blev ordentligt fastsatta.

Även om Lena Cedergren vilar från skulpterandet under sommaren så saknar hon inte arbetsuppgifter. Turistströmmarna till Ven håller henne fullt sysselsatt med sina hästar.
– Jag gillar att träffa folk och för mig handlar det om avkoppling. Dessutom får jag mer tid att umgås med barnen, och det är viktigt, avslutar hon innan det är dags att styra ner mot Venbåten för en nu rundtur med turister på Ven.

Kaptensgårdens skulpturpark invigdes 1998 och kom till stånd genom stöd från olika företag, privatpersoner och myndigheter Förutom Lena Cedergren medverkar ytterligare 19 konstnärer med verk i parken, Kaj Engström, Claes Haake, Bertil Herlow-Svensson, Acke Hydén, Lone Larsen, Lena Lervik, Marie Lindström, Staffan Nihlén, Bie Norling, Lena Olsson, Marja Sikström, Pål Svensson, Ulla Viotti, Annika Wide, Marie Lindström, Britt Ignell, Christian von Sydow, Jan Janczak och Hiroshi Koyama.Noteras skall att Jan Janczak kommer att ställa ut i hallen under perioden 6 till 21 september.

Fakta
Landskrona konsthall byggdes 1963 till Landskronas 550 års jubileum som utställningshall för industridesign. Hallen är ritad av arkitekt Sten Samuelsson och den enda byggnad som fick vara kvar i Slottsparken efter jubileets slut.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser