Annons

Magnat sökes för kultursatsning i Borstahusen

Om allt går som man tänk sig så sätts spaden i jorden redan nästa år för en ny turist- och kulturattraktion i Borstahusen. Tanken är att det gamla pumphuset i Borstahusens hamn ska räddas och i framtiden inhysa ett museum. Det är den nybildade Borstahusens Museiförening som nu går ut och presenterar sina planer på ett kulturhus i det gamla fiskeläget. För uppskattningsvis 7-8 miljoner kronor ska det utöver ett museum göras en tillbyggnad med plats för konsthall, butik och en inglasad restaurang.

– Vi hoppas att det första spadtaget kan tas redan nästa år och att allt står klart sommaren 2005, säger arkitekt Per Dockson som tillsammans med stadsantikvarie Örjan Ekström, ordföranden i Borstahusens Konstförening Peo Bodin, kommunfullmäktiges ordförande Gösta Nilsson, den välkände företagsledaren Claes Persson samt Hjördis Svensson från det lokala byalaget, bildat Borstahusens Museiförening.

Annons
 

– Det är trots allt en lång väg att gå. Mycket är fortfarande är på idé och skisstadiet och förändringar pågår kontinuerligt. Nu handlar det mycket om att hitta finansiärer till projektet, menar Örjan Ekström som bland annat hoppas på att Boverket och stiftelsen Framtidens Kultur (disponerar medel från de upplösta löntagarfonderna) kommer att vara välvilligt inställda.

Två mil norrut hade Råå Museum stor hjälp av familjen Rausing när man där lätt bygga sitt efterlängtade museum.
– Vi håller alla dörrar öppna. Vi skulle behöva en ordentlig dörröppnare när det gäller att få in sponsorer och intressenter, säger Dockson och berättar att kommunen inte kommer att bidra med pengar däremot är man nog välvilliga att släppa byggnaden (Pumphuset) för en krona.
– Helt klart är att detta kommer att bli ett dragplåster åt Borstahusen och vår förhoppning är att verksamheten ska ha öppet året runt, avslutar Dockson.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser