Annons

Segelflyg – en annorlunda upplevelse

I veckan avgörs SM i segelflyg i västgötska Falköping och Landskrona Flygklubb har fyra representanter, Ronny Lindell, Mats Hansen, Gunilla Lindell samt trefaldige världsmästaren Göran Ax på plats. Med tre dagar kvar kan man konstatera att det går bra för Landskronaflygarna, Ronny Lindell och Göran Ax har stora möjligheter att hämta hem vars ett SM-guld i standard respektive 15-metersklass.

På redaktionen undrade vi lite över hur det egentligen fungerar med segelflyg. Ända sedan barnsben har man blickat upp mot himmeln för att beskåda dessa ljudlösa svävande farkoster.
För att få reda på fakta begav sig undertecknad ut till Enoch Thulins flygfält (tidigare Viarpsfältet).
Och visst rådde där aktivitet.
På schemat stod kurs i segelflyg.
Att det är populärt att ta flyglektioner råder det ingen tvekan om. Ute på gräsfältet sidan om asfaltbanan stod ett par segelplan redo att ta med elever upp i luften.
Sidan om befann sig eleverna Rasmus Hylén, Chris von Ahnen och Inger Almer och förberedde de praktiska lektionerna.
– Jag gillar helt enkelt att flyga och när jag upptäckte segelflyget och såg att det var överkomliga priser så beslutade jag mig för att ta ett certifikat, sade Almer innan hon klättrade ner i cockpiten.

Annons
 

Innan Almer gav sig iväg erbjöds dock undertecknad att ta en flygtur. Sagt och gjort, fortare än man kan ana satt man fastspänd i den smäckra flygplanskroppen.
Innan fötterna tog mark igen hade undertecknad fått uppleva en vacker och behaglig flygfärd sånär som på när flyglärare Leif Nilsson som satt vid spakarna skulle bevisa att det gick att flyga fort och nosen vid 5-600 meters höjd pekades mot backen, då kändes det lite pirrigt och Nilsson var så pass snäll att han rätade upp planet direkt.

De cirka tio segelflygeleverna klubben tar emot varje höst börjar i regel med att ta en liten rundtur innan de bestämmer sig för att ta certifikatet,
– Vi tar med intresserade upp på en provtur för 300 kronor. Det brukar räcka för att intresset ska vakna, säger nyutexaminerade segelflygaren Rikard Johansson, 16 år, som dagen till ära är flygledare på fältet.
– Man börja att läsa teori några månader på vintern innan det är dags att göra praktikövningarna under våren, sommaren och hösten.

Vill du veta mer om Landskrona flygklubb och dess olika utbildningar föreslås ett besök på deras hemsida. Adressen är http://www.thulinflyg.nu/.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser