Annons

Inget beslut om tandregleringens framtid i Landskrona

Vid måndagens sammanträde i Tandvårdsnämnden skulle frågan om ny klinikstruktur i Folktandvården Skåne ha behandlats, men ärendet lyftes ut från dagordningen.

Som vi tidigare skrivit har tandvårdschefen i Skåne, Karin Bengtsson, på uppdrag av Tandvårdsnämnden, gjort en översyn av verksamheten och föreslagit en förändrad klinikstruktur för Folktandvården Skåne.
Detta skulle bland annat innebära en stängning av tandregleringskliniken i Landskrona.
– Vi behöver ta ytterligare en diskussionsrunda i majoritetsgruppen, säger tandvårdsnämndens socialdemokratiske ordförande Monica Lundgren.

Annons
 

I majoritetsgruppen sitter representanter för socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet.
– Det lutar dock mycket åt vi bifaller tandvårdschefens förslag, medger Lundgren. Ett beslut som i sådana fall skulle innebära att istället för att en tandläkare med specialist kompetens körs till Landskrona kommer hundratals barn att få åka kors och tvärs i Skåne för att få tandställningen på plats.
– Jag förstår att det är så många tänker. Vår uppgift är dock att se till så att ortodontiverksamheten fungerar i hela Skåne. I slutändan blir det trots allt föräldrarna som väljer, möjligheten till ett privat alternativ finns också, avslutar Lundgren.

– Om socialdemokraterna väljer att lägga ner tandregleringskliniken i Landskrona har de fört Landskronaborna bakom ljuset i valrörelsen, sade Torkild Strandberg (fp) för en vecka sedan och gick till fränt angrepp på de socialdemokratiska regionpolitikerna från Landskrona Lars Wallsten, Bo Nilsson och Viola Ohlsson. Kritik som nu bemöts.
– Torkild, du kastar sten i glashus. Ni borgare inklusive folkpartiet ville lägga ner verksamheten redan i fjol. Då lyckades vi socialdemokrater rädda verksamheten vid tandregleringskliniken efter en kompromiss i produktionsberedningen. Du konstaterar också själv att det är svårt att rekrytera tandreglerare. Vilket är ett tungt skäl. Nu har man dessutom gjort den översyn som fullmäktige beställde och som kommit fram till detta resultat. Bland annat därför kommer troligtvis inte ens vi att kunna rädda verksamheten, skriver Wallsten, Nilsson och Ohlsson i i ett pressmeddelande vilket avslutas med en påminnelse om Region Skånes bistra ekonomi,
– Det var värre än vi någonsin trodde. Som du och andra ser så har du och folkpartiet ett rätt stort ansvar för beslutet om tandregleringen. Liksom för den katastrofala ekonomi som den borgerliga så kallade fyrklövern, inklusive folkpartiet, lämnade efter sig.

Frågan kommer att behandlas längre fram under året, men i nuläget är det oklart när ärendet om ny klinikstruktur för Folktandvården kommer att behandlas.

Läs förra veckans artikel >>

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser