Annons

Kåtbockar på museet

Civil olydnad under leksamma former, kanske en passande beskrivning på konstnärsparet Reine Navin och Gunilla Skyttla vars sommarutställning ”Atmosfäriska förningar” igår invigdes på Landskrona Museum.
– Jag har känt Reine och Gunilla i snart fyrtio år och hela tiden blir jag överraskad av deras skapande. Det är lekfullt, men samtidigt stämmer det till eftertanke och deras konst samtalar på ett konkret sätt med betraktarna, påtalade Erik Broman, tidigare museichef i Kalmar, i sitt invigningstal.

Kulturchef Christin Nielsen minns fortfarande parets första utställning i Landskrona 1987, hon var då nybliven chef och fick tidigt kontakt med Reine Navin och Gunilla Skyttla.
– Båda är väldigt inspirerande och visar på olika sätt hur man kan ta tillvara vardagsting i tillvaron och skapa lekfulla konstverk av dem. Deras kreativitet smittar av sig och det är alltid roligt att kunna visa upp deras arbete, menar Christin som räknar med att Navin/Skyttla återvänder under sommaren för någon form av framträdande.
– Vi har inte diskuterat några detaljer, men klart är att de skall medverka med de flytande trädgårdarna senare i sommar.

Annons
 

I samband med besöket i Landskrona den här gången så passade Reine Navin och Gunilla Skyttla på att besöka Ven.
– Det var faktiskt första gången vi var på Ven och det var en skön upplevelse. Nu blev det bara ett snabbt besök, men vi kommer säkert att göra om det, berättade Gunilla Skyttla medan den trogna publiken började samlas för att lyssna till invigningstalet och ta del av utställningen.

När Reine Navin samlade material till utställningen i Konsthallen besökte han också varvsudden och fick där syn på två kraftiga träbockar. Dessa ställdes ut i hallen, då med titeln ”Blodhundar”. Nu är bockarna tillbaka, men konstverket lekfullt omarbetad och omdöpt till ”Kåtbockar”, något som framgår av bockarna placering.
– Verket har jag skänkt till Landskrona kommun, förklarar Reine Navin med ett leende, men det är fortfarande oklart var det kommer att placeras.
– Den frågan får vi diskutera senare, sa en leende Christin Nielsen. Utställning som pågår hela sommaren till den 24 augusti och visar förutom arbete av Gunilla Skyttlas och Raine Navins också prov på deras nära samarbete med fotografen Rolf Lind.
Och även om det lekfulla dominerar utställningen så finns det ett allvar i botten.
– Den som inte känner för leken har också svårt för allvaret, menade Reine Navin och förklarade hur alla hans gamla slipsar förvandlades till ett konstverk.
Gunilla Skyttlas installationen ”Atmosfäriska förningar”, som också gett namn åt utställningen, består av färgrika knappar, trädda på en tråd i ett lekfullt mönster. Lite som en snurrig DNA-molekyl. Lika snurrig som livet i sig självt kan vara. Men i sommar blir det till att i fulla drag njuta av Reine Navin och Gunilla Skyttlas lekfullhet.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser