Annons

Posten satsar på elmopeder

Posten satsar på miljövänliga elmoppar för att underlätta för brevbärarna. Två mopeder testas just nu i Landskrona och det kan bli fler i framtiden.
– Absolut, så här långt har vi enbart positiva erfarenheter och för brevbärarnas vidkommande är det en klar förbättring, påtalar områdeschef Kjell-Åke Samuelsson och brevbärare Lars Einar håller med.
– Jag har kört den nu några veckor och är helnöjd. Det finns många fördelar med mopeden, inte minst den att jag kan ha all post med mig på flaket.

Att Posten genomgått stora förändringar under de senaste åren har knappast undgått någon och för brevbärarna har den ökade andelen direktreklam också påverkat arbetssituationen.
– Idag får brevbärarna fylla på vid olika stationer, det slipper man med en moped som den här. Dessutom är det bra både för miljön och brevbärarens arbetsmiljö som är mycket slitsam. Förhoppningsvis kan vi få ner förslitningsskadorna och därmed minska på sjukskrivningarna genom att underlätta för brevbärarna, menar Kjell-Åke Samuelsson och Lars Einar, som jobbat som brevbärare sedan 1989, slipper fundera på vad som händer om hans cykel skulle välta med all post i korgen.
– Man letade alltid efter något säkert ställe att parkera, att välta med posten är inget roligt. Nu behöver jag inte funder på den saken, det är bara att ställa moppen utanför trapphuset.

Annons
 

Idag har Posten två elmoppar och ytterligare två skall köpas in och framtiden får sedan utvisa om det blir fler.
Elmoppen är svensktillverkad och kostar mellan 30 000 och 40 000 kronor.
– Den är framtagen i samarbete mellan Posten och företaget TransportEl, förklarar Kjell-Åke Samuelsson och visar hur pedalerna är placerade så att föraren enkelt kan ta sig fram i trafiken.
– De flesta reglagen styrs med fötterna och sen har man bara fram och back att ta hänsyn till.

Några svindlande hastigheter rör det sig inte om, runt 20 kmh är snittfarten, men bekvämt för den som annars tvingats cykla med kilovis av post på bäraren.
– Jag lämnar den inte ifrån mig frivilligt, poängterar Lars Einar med ett leende innan det är dags att köra ner i garaget för den nattliga laddningen av batterierna.

Det har nu gått ett drygt år sedan Posten började lägga ut paket och brevservice i olika butiker och så här långt är erfarenheterna positiva.
– ja, med några få undantag har det gått bra och kunderna börjar lära sig det nya systemet, förklarar Kjell-Åke Samuelsson och problemen som uppstått hänger samman med branden på Hemköp i centrum och konkursen för Tempobutiken på Eriksgatan.
– Här jobbar vi med olika lösningar och målet är att vi skall hitta en varaktig lösning för den här hanteringen, men tills dess så får kunderna som berörs hämta sin post på centralposten, avslutar Kjell-Åke Samuelsson.

Fakta
Transportel i Västerås är ledande på marknaden för elmopeder. Elmopeden klarar transporter upp till åtta mil på en laddning till en kostnad av omkring 25 öre milen.
Elmopeder kan utrustas med ett typgodkänt virefritt fotreglage för fartreglering som frigör höger hand för postsortering.
Postens elmopeder har flaksidor av kraftig aluminium, där vänstra sidan är fällbar för att underlätta i och urlastning.
Elmopeden är godkänd för 230 kg flaklast.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser