Annons

Ungdomshuset Nova – ungdomarnas träffpunkt

Ungdomshuset Nova har nu funnits i drygt tre månader. Det är en storsatsning av kommunen, och detta för att få ungdomarna bort från gatan. Nova är inhyst i Tyghuset vid Kasernplan.
– Det är som gamla Tygan, fast nyare, fräschare och bättre, säger en av ungdomarna som besöker stället samtidigt som Landskrona Direkts utsände.

Vera Bjarnadottir är anställd på Nova. Hon tycker att första kvartalet varit som förväntat.
– Här är ju ungdomar alltid, från 30 till 70 personer. Och dom flesta är trevliga, intygar Bjarnadottir och berättar samtidigt att medlemsantalet är uppemot 370 personer.

Annons
 

Det enda som stoppar dig från att använda datorer, biljardbord, musikrum och kök, är att du måste vara medlem. Detta för att hålla koll på vilka som vistas i dom olika rummen.
Att vara medlem på Nova kostar endast 20 kronor per termin. I caféet är det dock fritt att vara.

Personalen är trevlig, och dom som jobbar i caféet är ungdomarna själva. Dom flesta är killar och tjejer som även hjälpte till i Café T på biblioteket förra våren, som inte alls gick så bra som Nova.
Nova har hjälpt till att starta mellan 5-10 musikband, bara under dessa få månader. Och det lär bli fler. Musikrummet och studion är ofta bokat.

Det rum som är populärast är datorrummet. Där kan man sitta och lana (spela nätverkspel), surfa eller plugga. Det sistnämnda sker väldigt sällan kan undertecknad intyga.

På fredagar och lördagar har Nova ofta arrangerat olika temakvällar. Breakdance har varit mycket populärt. Men vad tycker ungdomarna om Nova?
Jonas Dahlström, Christopher Jacobsen, Emelie Jeppsson och Zandra Magnusson fick tycka till. Alla fyra är medlemmar och bland tjejerna är det biljard som gäller och hos killarna är det att spela dataspelet Counter Strike.

Personalen är väldigt uppskattad av besökarna.
– Personalen är ju bara för gulliga, säger Emelie en tjej som är på Nova nästan var dag.
– Ja, dom är jättesnälla, intygar Zandra.

Men varför går ni hit?
– Anledningen till att jag gick hit första gången var för att det verkade roligt, berättar Jonas som ofta besöker Nova tillsammans med sina kompisar.
– Det händer ju att man går hit själv också, men jag går mest med polarna, inflikar Christopher.
Avslutningsvis vill Emelie tycka till om utbudet,
– Här borde finnas solarium!
Tja, hon får nog vänta tills hennes dröm går igenom.

Av: Mikaela Persson PRAO-elev
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser