Annons

SARS ställer in Kanadaresa för Landskronapolitiker

Det blir ingen resa till Kanada för ledamöterna i det nybildade integrationsrådet. Detta efter att Världshälsoorganisationen, WHO, och svenska Smittskyddsinstitutet varnat privatpersoner för att resa till Toronto med anledning av faran att smittas av, SARS, Svår akut respiratorisk sjukdom.
– Det skulle vara huvudlöst att resa som situationen är just nu och därför är det rätt att resan ställs in, förklarar kommunalrådet Marita Larsson som tillsammans med barn- och utbildningsnämndens ordförande Eva Bergenstråhle, arbets- och socialnämndens ordförande Bengt Johansson och oppositionsrådet Tutti Johansson Falk skulle delta i resan som arrangeras av Idéforum, en ideell organisation med representanter från större företag i Nordvästskåne samt de tio NV-skånska kommuner som ingår i samarbetsorganisationen Nosam.
– Efter den information vi fått har vi beslutat att ställa in resan och undersöka om vi kan genomföra den till hösten, förklarade Susanne Magnusson, projektkoordinator på Idéforum.

Enligt de uppgifter som finns ökar antalet sarsfall i Kanada dagligen och den federala hälsovårdsmyndigheten Canada Health räknade igår med 330 sannolika och misstänkta fall. I eller kring staden Toronto i Ontario, som är den hårdast drabbade provinsen, har 14 personer hittills avlidit i sjukdomen.

Annons
 

Avsikten med den planerade resan var att studera hur man i Toronto arbetar med att integrera nya invånare i det kanadensiska samhället. Initiativtagare till resan var Idéforum, med säte i Helsingborg, och resan ingick i ett integrationsprojekt kallat Region mångfald. Besöket planerades efter det att en delegation med bland andra Mona Sahlin besökt Kanada och påpekat att landet ligger tio år före Sverige i integrationsarbetet. Förutom de fyra politikerna från Landskrona skulle representanter från Integrationsverket, Idéforum och universitetet följa med, totalt 15 personer. Resan skulle börja den 10 maj och pågå i en vecka, nu hoppas man att den blir av till hösten istället.
– Det hela beror på hur situationen i Kanada utvecklas, men om alla problem är lösta så hoppas jag att vi kan resa då istället, poängterar Susanne Magnusson som dock inte vet om man kan få pengarna tillbaka för den inställda resan.
– Resebyrån tittar på det hela och för dagen vet jag inte något om den frågan.

Det relativt nybildade Integrationsrådet i Landskrona består av fem ledamöter, de fyra som planerade att resa samt folkpartiets May-Louise Sjögren och rådets arbetsuppgifter är att underlätta integrationsarbetet i Landskrona. Det nu inställda besöket skulle ge en del nyttiga tips som nu får vänta till i höst.

Fakta
Från Kanada har totalt 140 sannolika fall av SARS, varav 14 dödsfall, rapporterats till och med 22 april. Även om antalet nya fall minskat klart sedan påsk kan man inte utesluta viss smittspridning i Toronto (Ontario). Från övriga provinser rapporteras endast enstaka misstänkta fall. Smittan fördes till landet av en familj med rötter i Hong Kong som varit där på besök och bott på Hotel Metropole. (Källa: Smittskyddsinspektionen)

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser