Annons

Stojanovic – Landskronabo på Irland

För snart sju år sedan bytte Edward Stojanovic, 34 år, arbetslösheten i Landskrona mot jobb som datatekniker i Dublin med världen som arbetsfält.
– Ångrar mig gör jag inte precis, berättar Edward Stojanovic med ett leende och läppjar på nationaldrycken Guinness i folkvimlet på Temple Bar, Dublins nöjeskvarter där pubarna ligger tätt.
– Liksom de flesta av mina kompisar var jag arbetslös i mitten på 90-talet och eftersom jag hade läst en del datateknik betalade Arbetsförmedlingen resan till en anställningsintervju i Stockholm.

Det var dataföretaget Gateway som sökte nätverkstekniker till den expanderande verksamheten i Irland och intervjun slutade med att Edward Stojanovic fick jobbet och flyttade till den gröna ön.
– Det var spännande att få börja jobba utomlands och en helt ny erfarenhet, det är så mycket som är annorlunda jämfört med hemma.

Annons
 

”Hemma” är fortfarande Landskrona för Edward Stojanovic som dock tänker fortsätta jobba utomlands ytterligare några år innan han återvänder hem.
– Mina systrar tyckte det var kul när jag flyttade, men nu vill de gärna att jag kommer hem igen, men just nu får jag resa mycket i jobbet och se platser som jag aldrig annars hade fått göra och det vill jag inte missa.

Sedan några år tillbaka arbetar Edward Stojanovic på Ericsson med uppgift att installera datasystem anpassade för nästa generations mobiltelefoner.
– När jag började på Ericsson var det trögt, men nu har vi hur mycket jobb som helst med att installera den nya tekniken. Efterfrågan på nya telefoner börjar ta fart och nu vill kunderna kunna ta emot både bilder och musik i telefonen.

Resorna har gått till USA, Kina, Island, Slovenien och Ungern, för att nämna de senaste destinationerna och det är inte ofta som blir tid över till att upptäcka Irland och Dublin.
– Nej, men det funkar bra ändå, berättar han och påpekar samtidigt att prisläget i Dublin är mycket högt också jämfört med svenska förhållanden.
– Även om jag får mer över på lönen efter skatt så är allt mycket dyrt, priserna har ökat rejält efter det att Irland införde Euro.

I Landskrona var Edward Stojanovic en talangfull tyngdlyftare och satte många klubbrekord under åren i Atletklubben, men någon tyngdlyftning i Dublin är det inte tal om.
– Tiden räcker inte till och jag har inte lyckats hitta någon klubb här, men det blir en del träning på gym när tiden tillåter.
Och även om han inte varit hemma i Landskrona de senaste åren så följer han med vad som händer via nätet och nättidningen Landskrona Direkt.
– Det är perfekt när man bor utomlands, informationen på nätet har utvecklats jättemycket och mer blir det, avslutar Edward Stojanovic, tar en sista klunk på sin Guinness och drar vidare till kvällens konsert med Public Enemy.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser