Annons

Reklamkampanj upprör supportrar

”309 mål Och ett jättevrål
Han är vår store idol
Sonny Johansson, Sonny Johansson
Kungen Johansson”

Alla som sett en BoIS-match de senaste åren, känner säkert igen texten. Nu återfinns den också på stora reklamskyltar där ett TV-bolag missionerar för sina fotbollssändningar. Dock är ”jättevrål” utbytt mot ”jävla vrål” i reklamen.

Annons
 

Trots att reklamskylten är strategiskt placerad så att alla resande från Helsingborg inte kan missa den och trots den vackert svartvitrandiga bakgrunden är inte alla BoIS-supporters odelat förtjusta i kampanjen.
– Min första tanke när jag såg skylten var att de gott kunde ha frågat oss (mig eller Black & White) först. Sen är det snudd på skandal att de inte skriver texten rätt, säger Christian Radsjö som är upphovsman till BoIS-lyriken ifråga.

Texten författades som en hyllning till Sonny Johansson när han tog över som tränare för Landskrona BoIS 1997.

– Budskapet som sådant håller naturligtvis fortfarande och trots att Sonny inte finns kvar i föreningen så sjunger vi den i klacken än. Det här är vår sång, absolut inget plagiat från någon annan klack. Att den då ska användas i ett kommersiellt syfte utan att vi får någon ersättning tycker jag inte är rätt, fortsätter Radsjö som får medhåll av Michael ”Svegis” Svegbrandt, veteran inom supporterklubben Black & White.
– Det är för jävligt. Ska de citera oss får de göra det rätt. Sen hör det väl till god ton att man frågar upphovsmannen om lov först, säger Svegbrandt.

– Canal + ser för tillfället över möjligheterna att så fort som möjligt rätta till felstavningen på reklampelare i Landskrona. Självklart är vi ledsna över det som inträffat, säger kanalens informationschef Tania Malén och tillägger,
– Vi har bedömt att detta inte är upphovsrättsligt skyddat, då vi inte har hittat en upphovsman till ramsan, dessutom så är det ett citat som vi har använt, vilket framgår av samanhanget.

Informationschefen hävdar att citatet kommer från en medlem i Black & White, vem detta är vill hon dock ej säga. Supporterklubbens ordförande Roland Telin vet åtminstone ingen i styrelsen som ska ha blivit tillfrågad.

Nu återstår att se om ”majestätsbrottet” klaras ut. För inte ska väl Kungen Johansson behöva förknippas med svordomar.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser