Annons

Estland hyllade Elsa Kitell

Vid en mottagning på Estlands Ambassad i Stockholm i tisdags överlämnade ambassadör Toomas Tiivel den 5:e klassens utmärkelse av ”Estlands Röda Kors” till Elsa Kittel för hennes hjälpinsatser till Estland. En stor dag för Elsa och ett fint bevis på uppskattning av de hjälpsändningar som kommit det estniska folket till del under många år.
– Det var en riktig höjdare att efter alla dessa år få ett sådant pris, säger den pigga 68-åriga Kittel till Landskrona Direkt.

De som får utmärkelsen ”Estlands Röda Kors” utnämns av Estlands President och delas ut i klasserna 1-5 till personer som på olika sätt gjort förtjänstfulla och personliga insatser för landet. Förtjänstmedaljerna i klasserna 1-4 delades ut av Estlands President vid en stor TV-sänd ceremoni under namnet ”Estland är tacksam” i slutet av februari.

Annons
 

Hjälpsändningar till Estland har Elsa regelbundet genomfört sedan 1993.
– Det började faktiskt med att vi åkte med grejer till Rumänien. Det blev dock för mycket byråkrati efter några år och då satsade vi på Estland istället, fortsätter Kittel.

Trots viss ohälsa och ett komplicerat benbrott med lång konvalescens fortsätter Elsa med sin verksamhet och planerar för fullt för ännu en hjälpsändning framåt höstkanten.
– Det blir emellertid inte till Estland. Senast vi var över med vår hjälpsändning blev vi tagna i tullen och fick sitta bakom lås och bom i sju dagar trots att våra papper var helt korrekta. Det var någon maffiagubbe som trodde att vi höll på med olagligheter. Därför kommer sändningarna framöver att gå till Lettland istället.

Elsa Kittel har under de 12 åren hon sysslat med hjälpsändningar skickat inte mindre än 2000 kubikmeter saker. Av detta är cirka 260 ton kläder och allt har levererats i 27 trailers.
– Jag måste passa på att tacka alla som ställt upp. Det finns till exempel damer som stickat 1000-tals kläder under åren. Även Landskronahem och Lions har ställt upp på ett sätt som gjort det hela möjligt, avslutar Kittel.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser