Annons

Öppet hus i ”Bunkern” väckte nyfikenhet

Nyfikenheten var stor när allmänheten inbjöds att titta närmare på ”Bunkern” i Karlslund från insidan.
– När vi hade öppet hus förra gången kom många av våra grannar hit och trots att de bott i området sedan 50-talet så hade de aldrig varit inne i Bunkern, berättade Sten Ekstrand, bataljonschef för hemvärnet, en av de organisationer som sedan tre år tillbaka har Bunkern som lokal tillsammans med FBU, Lottorna och Bilkåristerna.
– Nu är här aktiviteter nästan varje dag i veckan och Bunkern har fått nytt liv.

Bunkern i Karlsund byggdes strax efter andra världskriget som en ledningscentral för kommunen i orostid. Hit skulle de viktiga kommunala funktionerna flytta om det blev krig.
Men tiderna blev som bekant bättre och sedan flera år tillbaka har kommunen sin ledningscentral i Stadshuset och i den nya brandstationen.
– Det var när Bunkern stod tom som vi föreslog att frivilligorganisationerna kunde ta över och det var en idé som föll i god jord och idag har vi förfrågningar från andra kommuner som också har gamla ledningscentraler som står tomma.

Annons
 

Det är inte bara Bunkern i Karlsund som lockar nyfikna, även Landskronas många stridsvagnshinder lockar besökare från när och fjärran.
– Det är många som kommer till Landskrona bara för att titta på våra stridsvagnshinder, det är ett stycke spännande historia, berättade Sten Ekstrand som med ett leende minns de tyska turisterna som en gång frågade vad det var för hinder.
– För att stoppa er en gång i tiden, svarade jag och då log de förstående.

Bunkern är byggd i betong och att försöka använda mobiltelefonen inne i rummen är dömt att misslyckas, där får man lita till radiokommunikationen.
– Så kraftiga betongbunkrar bygger man inte idag, försvaret nu arbetar mer efter rörlighet och det är helt andra villkor som gäller.

Även om militären lägger ner förband på löpande band så tycks intresset för frivilligorganisationerna hålla i sig.
– Jag gick med i lottorna för tio år sedan för att jag tyckte det verkade intressant, berättade Cecilia Lundgren Jönsson som idag är kårchef för Lottorna sedan ett år tillbaka.
– Vi har idag 60-talet medlemmar och vi erbjuder många olika aktiviteter och spännande uppgifter, påpekade kårchefen och visade nyfikna runt i den hemlighetsfulla Bunkern i Karlslund.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser