Annons

Industrihistoria ut på nätet

Mellan 1850 och 1992 var Landsverk ett av de dominerande företagen i industristaden Landskrona. På fabriken producerades varor som gjutjärnskaminer, stridsvagnar, grävmaskiner, broar och dumpers. För den svensken i allmänhet var säkert de stora lingrävmaskinerna den produkt som mest förknippades med Landsverk. Dessa grävare syntes överallt där det svenska efterkrigssamhället byggde nya bostadsområden och trafiksystem.

Redan 1985 startades ett industrihistoriskt dokumentationsprojekt om Landsverk av en grupp pensionerade arbetare och tjänstemän. Kommunfullmäktiges mångårige ordförande Evert Persson var en av drivkrafterna i den gruppen. En stor mängd arkivmaterial fördes över i Landskrona museums ägo. Nu har Stig Kjellman tillsammans med grävmaskins- och pansarhistoriker ställt samman det historiska materialet till en mycket komplett industrihistorisk hemsida.
Här finns en omfattande dokumentation i ord och bild av företagets utveckling och olika produktionslinjer. Sidan ligger som en undersida till kulturförvaltningen och nås på adressen www.landskrona.se/kultur/landsverk.

UPP

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser