Annons

Nordehammar får guldmedalj

Den 10 april delas Landskrona kommuns guldmedalj (Hederstecken) för år 2003 ut. Mottagaren av hedersmedaljen är Jan Nordehammar, mest känd för sitt engagemang i musikgruppen Domnivet. Motiveringen lyder: Jan Nordehammar är en stor musikalisk ledare och personlighet, som satt spår i kommunens musikliv genom stor kunnighet, starkt engagemang och en mjuk personlig framtoning. Han har verkat på den musikaliska arenan i femtiotvå år, varit dirigent i tjugofyra år, orkesterledare i trettio år och musiklärare i tio år. Genom sitt engagemang har han blivit en god ambassadör för Landskrona. Nordehammar, idag 68 år och glad pensionär kan blicka tillbaka till ett långt liv i musikens tecken, – Det hela drog igång när jag var nio år. Det var upprop på Värnaskolan (där Saturnushuset idag ligger vid Wrangelska Parken. Red anm) för att en gossorkester skulle starta i samarbete med ABF. Jag och en kompis blev antagna bland 50 andra barn, säger Nordehammar och minns vidare, – Jag spelade klarinett och senare även saxofon. Under 1950-talet utvecklades jag musikaliskt och 1956 bildades bandet Domnivet. Pristagaren berättar vidare om tider då danserna, både inom kommunen som i dess utkanter avlöste varandra, – Det var dans flera dagar i veckan. Varje lördag, söndag och onsdag var det dans någonstans. Var det inte i Landskrona så var det i Dösjebro, Vallåkra eller någon annanstans. Bussarna åket kors och tvärs, fortsätter Nordehammar glatt. Detta är dock något som inte finns idag, – Det är faktiskt synd att det inte finns fler som sysslar med musik idag. Det fina är att man kan vara igång oavsett ålder. Det har blivit för mycket pengar inblandat. Jag kommer ihåg att vi hade gage som gav oss 12-15 kronor per man och det var inte mycket. Förutom musikant i Domnivet spelar Nordehammar även med i Sega Gubbar samt två blåsorkestrar. Även en hel del eget komponerande blir det också. Nordehammar har naturligtvis spelat med Siv Malmqvist. Andra kända musiker och band som han lirat kortare eller längre tider med är Gunnar \”Siljabloo\” Nilsson, Svante Turesson, Eva Rydberg och Ingemar Nordströms orkester. Landskrona kommuns guldmedalj (Hederstecken) har delats ut sedan 1969, då bland annat just Siv Malmqvist fick den. Övriga medaljörer genom tiderna är följande: 1969: Harald Nilsson och Olle Olsson 1970: Sture Andersson, Assar Engström och Max Lundgren 1971: Harald Schlasberg och Gösta Carlsson 1972: Nell Walden 1973: Gösta Telg 1974: Stig Blixt 1975: Carl Gustaf Tropé 1977: Sten Samuelsson och Inge Stoltz 1979: Lasse Johnsson och Gustav Rudberg 1980: Reinhold Johansson 1981: Fajer Fajersson 1982: Hugo Bengtsson och Peter Oskarsson 1983: Wilhelm Wramfelt 1984: Hans Cavalli-Björkman 1985: Dagmar Munck af Rosenschöld och Ingvar Östling 1986: Hilding Andersson och Hjördis Andersson 1987: Gösta Dahlqvist 1988: Evert Persson 1989: Claes Munck af Rosenschöld 1990: Gösta Persson 1991: Harry Wibratt 1992: Elsa Bengtsson 1993: Anders Hilding 1994: Jesper Svenbro 1995: Einar Persson 1996: John Kraft 1997: Arne Sundberg 1998: Elsa Kittel 1999: Robert Weisz 2000: Karl H Albertsson och Åke Jönsson 2001: Hans Chrunak 2002: Thord Olsson

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser