Annons

Jazzvåren i Landskrona

Lapp på luckan efter bara en timme, jazzklubben har fått det att svänga rejält i stan och morgondagens årsmöte kryddas med improviserade jazztoner framförda av elever från Fridhems folkhögskola. – Att jazzintresset är stort i Landskrona visste vi och att Gunhild Carling med sitt swingband är en stor publikmagnet visste vi också, men att så många skulle komma hade vi inte en aning om, analyserade en nöjd Tor Johanson, ordförande i Jazzhouse Landskrona som snabbt såg hur Sirius restaurangen fylldes till sista plats.
– Kul med så stort intresse, menade Jan Erik Karlsson som var med och fixade skoldanser redan på 1950-talet och Tor Johanson minns när han lyckades locka Siw Malmkvist till en spelning i samband med dåvarande unghögerns tedans.
– Hon hade just varit med i radions populära Flugan och drog 25 personer om jag inte minns fel, berättade han med ett leende och räknar i sommar med att fira 40-årsjubileum av jazzfesten i samband med Festivalen 1963.
– Det var något riktigt stort, något liknande lär vi knappast få uppleva i Landskrona igen. Men jag hoppas att vi kan genomföra något trivsamt till sommaren, planeringsarbetet är i full gång.

Medan publiken gjorde sitt för att få plats hade krögarparet Tino och Carina Markusson det svettigt värre i köksregionerna.
– Så här mycket folk hade vi inte räknat med, det är nästan för mycket, suckade Tino som tillsammans med Carina fram till 2000 drev restaurang Napoli.
– Eftersom Carina har sina rötter i Sundsvall beslutade vi oss för att varva ner och flytta dit, men det dröjde inte länge förrän vi fick hemlängtan. Landskrona ligger så fint utmed kusten, det saknade vi verkligen, analyserade Tino som hade hjälp av Jonas Oredsson och Tobias Andersson från Gymnasieskolans restauranglinje.
– Det här är jättekul och jazzmusik är inte så illa, menade Jonas medan Gunhild Carling tillsammans med Olof Löfgren, piano, Roger Berg, trummor och Anders Lorenzi, piano såg till att det lilla dansgolvet snabbt fylldes.
– Det är alltid roligt att spela inför en så entusiastisk publik, konstaterade Gunhild Carling som avslutade jazzfesten med att spela på tre trumpeter och Amazing Grace på säckpipa.

Annons
 

I morgon är det dags för årsmötet och efter mötet, klockan 20 på Siriusrestaurangen, kommer fem olika konstellationer av elever från musiklinjen vid Fridhems folkhögskola i Svalöv. Fem olika grupper kommer att spela musik av bl.a. Bobo Stenson, Per ”Texas” Johansson och Jim Black.
Jazzklubben har också klart med vårens program som fortsätter fredagen den 28 februari med Jazz i Baljan. Ett småländskt band från 1972 vars repertoaren spänner från tidig New Orleansmusik och stuffiga trettiotalare till femtiotalsswing.
Fredagen 28 mars är det dags för Swing Strings från Danmark som sommaren 2002 gjorde den förövrigt storsuccé på Copenhagen Jazz Festival.
Den 25 april kommer Helsingborgs stolthet, Jazzin´ Jacks, nu med Gunnar ”Caesar” Andersson vid pianot och den 30 maj står dixielandlegenden från Norra Latin på 1950-talet, Bunta Horn and his All Stars på scenen.

Alla arrangemang äger rum på Siriusrestaurangen.
– Vi försöker ha så stor bredd som möjligt på våra jazzkvällar, allt för att det skall locka jazzvänner från när och fjärran. Senast hade vi besök från flera av våra grannkommuner och det var mycket positivt, avslutade Tor Johanson som gärna ser att han får sätta lapp på luckan när jazzklubben bjuder upp till fest.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser