Annons

Riksdagsmän besökte domstolen

Med anledning av utredningen ”Förändringar i Tingsrättsorganisationen” besökte idag Jan Ertsborn och Torkild Strandberg, båda riksdagsmän för Folkpartiet, Landskrona Tingsrätt för att på plats träffa personal samt informera sig om hur dessa upplevt förändringarna sedan Tingsrätten slogs samman med Lund.
– Vi vill vara ute i god tid. Det gäller att inte vakna för sent. Landskrona får inte bli ytterligare rättsligt avlövat, säger Strandberg, när Landskrona Direkt konfronterar honom med gårdagens replik från Anders Karlssons (s) i frågan. Karlsson hävdade att det överhuvudtaget inte föreligger något nedläggningshot mot Tingsrätten.
– Jag ser Karlssons agerande som rent reflexmässigt bara för att jag företräder ett annat parti, säger Strandberg vidare.

Trots Karlssons försäkringar är Folkpartiet rädda för att en flytt står för dörren.
Det bästa vore att vi gick tillbaka till att Landskrona fick vara en egen Tingsrätt, alternativet är att låta allt vara som idag, att man lyder under Lunds Tingsrätt men har en filial här i Landskrona, ansåg Ertsborn som menade att rättskipning ska ske i Landskrona.
Något som Lagman vid Lunds Tingsrätt Jan Alvå delvis höll med om.
– Alternativ ett är helt rätt. Blir så inte fallet ser jag att man flyttar hela verksamheten till Lund, var Alvås kommentar.

Annons
 

Kanslipersonalen uppmärksammade dessutom politikerna på de faktum att det inte enbart är rättegångar som de har att handskas med. Mycket tid går åt att hjälpa invandrare att fylla i blanketter och informera om rättsystemet.

Lagman Alvå menade att stora tingsrätter skapar anonymitet vilket inte är bra.
– Innan sammanslagningarna fanns det 11 tingsrätter i Skåne (7 idag reds anm.) det kan jämföras hela 25 på Själland, berättade Alvå och menade på att det är viktigt att dom förkunnas i närområdet.
– En annan negativ följd är att skolor knappast skulle åka till Lund för att bevittna en rättegång i utbildningshänseende, avslutade Alvå.

Med på mötet var Jac Nepreus lokal folkpartist och advokat till yrket.
– Tänk er själv målet som vi hade uppe förra veckan. Ett 25-tal ungdomar var kallade att vittna i en rättegång. Frågan är hur många av dessa ungdomar och deras föräldrar som hade dykt upp om rättegången skulle ägt rum i Lund, kommenterade advokaten medan partikollegorna hastade iväg till flygplatsen för att hinna i tid till knapptryckningarna klockan 16 i riksdagshuset.

Se även Anders Karlssons (S) inlägg i debatten från igår

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser