Annons

Karnevalsnobb


Det blir ingen Karneval i sommar, men den miljon som kommunen satt undan för evenemanget finns kvar.
– Vi har gett Vänliga Landskrona i uppdrag att se om det finns andra arrangemang som kan genomföras, därför finns pengarna kvar trots kommunens ansträngda ekonomi, säger kommunalrådet Niklas Karlsson som dock betonar att pengarna inte kommer att användas om det inte finns vettiga projekt att satsa på.
– Vad vi kräver är ett seriöst program och en ordentlig ekonomisk redovisning, vi vill inte ha fler ekonomiska oklarheter. Dessutom betonar vi att det skall handla om icke kommersiella evenemang, alltså inte festligheter som privata arrangörer själv kan genomföra.

Även om Karnevalen varit en stor publikframgång och ett oerhört populärt inslag i sommarstaden Landskrona så har den allt sedan starten sommaren 1992 inte gått ihop rent ekonomiskt.
Initiativtagaren Bertil Hallengren påpekade då att det inte skulle gå att klara ekonomin om inte kommunen sköt till mer pengar eller att arrangörerna tilläts ta entré. Någon entré ville kommunledningen inte veta av och istället fick Peter Fridolf ta över arrangemanget. Han och hans kolleger lyckades hålla igång festligheterna under några år, men inte utan fortsatta ekonomiska svårigheter. Sommaren 2000 tog ännu en ny arrangör över och det slutade med ett ekonomiskt magplask och för första gången gick arrangörerna i konkurs. Året därpå skulle Karnevalen jubilera, men istället blev det inställt eftersom kommunen inte ville öka bidraget och någon ny arrangör vågade inte anta utmaningen. Förra året gick uppdraget till Vänliga Landskrona som i sin tur överlät åt Evenemang Uppsala att genomföra den tionde Landskronakarnevalen. Men trots den fina sommaren ville det sig inte, underskottet blev hela 800 000 kronor och Evenemang Uppsala gick i konkurs. I höstas gjorde Vänliga Landskrona en bedömning av marknaden för en Karneval och kom då fram till att det skulle krävas ett kommunalt stöd på runt två miljoner kronor för att klara en Karneval.
– Så stora pengar har vi inte att lägga på en karneval, så nu får vi se vad Vänliga Landskrona kan komma fram till, påpekar Niklas Karlsson avslutningsvis.

Annons
 

Nu är det inte bara Karnevalen som försvinner från nöjeslivet i år, förra årets mässor, företag och antik, gör uppehåll.
Underlaget är för litet för att genomföra mässor varje år, konstaterade Bertil Hallengren efter fjolårets båda mässor. Vidare har såväl Medeltids- som Julmarknaden försvunnit från Citadellet och det är ytterst oklart om dessa båda festligheter kommer tillbaka. Dock planeras 50-årsjubileum för One O´Clock jump, jazzfesterna som lockade folk från när och fjärran till Folkets hus på 1950-talet. Bakom de planerna står Nils Eric Svensson som också låg bakom One O´Clock jump när det begav sig. Dessutom planerar Vänliga Landskrona och staden krogar olika evenemang, så helt dött skall det inte behöva bli i sommarstaden Landskrona
.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser