Annons

Äldreboende vid hamnen invigt

Om det varit stiltje inom det vanliga bostadsbyggandet så har det varit uppåt värre vad gäller produktionen av äldreboende i kommunen. Nyligen invigdes Södra Långgatans äldreboende med 45 moderna lägenheter och lika många skapas nu genom renoveringen av Vallgården. På sex år ha fem nya äldreboende skapats i kommunen.
– För oss som arbetat med det här känns det väldigt skönt att vi äntligen kommit bort från dubbelboendet och att vi kan erbjuda våra äldre en hög standard i sitt boende, förklarade Eva Örtegren, ordförande i VÄO, Vård-, äldre- och omsorgsnämnden, i samband med invigningen av Södra Långgatans äldreboende omfattande fyra plan med totalt 45 lägenheter.
Varje lägenhet får eget pentry och rymliga dusch- och toalettutrymmen. Dessutom är fyra lägenhet lite större, 46 kvadratmeter, för att klara parboende. Övriga lägenheter är på 39 kvadratmeter. Personalen är 54 personer stor, av dessa är två sjuksköterskor.
– Det är oerhört spännande att få vara med och bygga upp ett nytt boende från början, förklarade enhetschef Anna-Lena Gustafsson som tidigare arbetat i Svalöv.
– Jag har arbetat inom äldrevården i 30 år och det känns skönt att vi äntligen fått moderna och fina lägenheter, dessutom har arbetsplatserna blivit bättre anpassade för personalens vidkommande.

Det var i december 2001 som NCC påbörjade bygget av den mäktiga byggnaden, granne med hamnområdet. Ett bygge som kostat omkring 35 miljoner kronor. För Alma Lilja, 90 år, född och uppväxt på Ven känns det lite extra skönt att fastigheten ligger granne med Venbåtarna.
– Då kan jag åka över och hälsa på, det ser jag fram emot. Min make jobbade på venbåtarna och det känns skönt att bo så nära hamnen, förklarade hon och från samlingsrummet på översta våningen har hon också en härlig utsikt över Öresund och ven.

Annons
 

Ebba Bildtse, 97 år, trivs med att kunna ha sina egna möbler och tavlor omkring sig, det gör vardagen lite lättare även om man har svårt för att gå.
– Här är mycket bra, personalen är snäll och när det blir lite varmare hoppas jag kunna göra lite promenader, förklarade hon med tillägget att hon en gång haft koloni och trivdes med trädgårdsarbete.
– Det var både skönt att arbeta med och att titta på.

Gunbritt Malvestam tillhör personalen och för henne är det en utmaning att få vara med från början.
– Det är både kul och jobbigt, det är så mycket som skall fixas innan allt fungerar. Men huset har blivit mycket fint.

Eva Örtegren betonade i sitt invigningstal att det nu är upp till boende och personal att utveckla Södra Långgatans äldreboende till ett trivsamt boende och en trivsam arbetsplats och hon avslutade sitt lilla tal med att överräcka 12 000 kronor att användas till inköp av trädgårdsmöbler.

Närmast fortsätter kommunen med att bygga om Vallgården i två etapper och sedan väntar ytterligare renoveringar av exempelvis Serviceboendet på Västra Fäladen.
Det börjar bli lite omodernt och där tittar vi på att bygga ett helt nytt servicehus i samarbete med Landskronahem, så det händer verkligen en hel del vad avser äldreboendet i kommunen, avslutade Eva Örtegren.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser