Annons

Hemvändardag ersätter karnevalen?

Ska det bli en hemvändardag som ersätter karnevalen?
Vad Landskrona Direkt erfar kan det komma att bli, det i år 50-årsjubilerande evenemanget, One O’Clock Jump som kommer att bli sommarens begivenhet i Landskrona.
– Ingen som gick på Landskrona Högre Allmänna Läroverk eller Flickskolan på femtio- eller sextiotalet glömmer någonsin One O’Clock Jump, det påstår Nils-Eric Svensson, kanske mer bekant om vi bara nämner initialerna, NES.
– Vi kommer att fira One O’Clock Jump med en ‘hemkommardag’ av stora mått i sommar, frågan är nu bara om vi kan få hjälp av kommunen till att utvidga till en musikfestival. Eftersom jag bor i Kalifornien har vi tillsatt en lokal arbetsgrupp som jobbar vidare med arrangemanget på plats i Landskrona, säger NES som senast i december besökte staden och då uppvaktade politiker, näringsliv och media för att lansera sina idéer.

Just nu cirkulerar ett e-postbrev där NES skriver,
– Planeringen fortsätter. 50-årsjubileumet kommer att firas någon av dagarna 10 – 11 – 12 juli, 2003. Vi jobbar vidare på att göra One O’Clock Jump till tidernas största klassfest med 20 årskullar samtidigt på Rådhustorget i Landskrona och med dans och underhållning på Hotell Öresund, Strandpaviljongen och alla stans restauranger. Vi hoppas, med kommunens hjälp, kunna utvidga evenemanget till en Musikfestival i tre eller fyra dagar med betoning på bland annat Jazz, Gospel, Reggae och Sydamerikanska tongångar så att karnevals- och sambaentusiasterna får sitt.

Annons
 

1953 var NES elevkårens och idrottsföreningens ordförande på Landskrona Högre Allmänna Läroverk. Då det var ont om pengar både för elevkårens aktiviteter och för handbollslaget, kom snilleblixten att man skulle göra en skolbal för hela Skåne.
– Ingen trodde på den idéen. ‘De gaur ente, varför skulle någon åka från Helsingborg till Landskrona?’, var det många som sade, men mitt svar var då som nu, ‘Det är precis lika långt från Helsingborg till Landskrona som från Landskrona till Helsingborg”, minns NES och tillägger,
– för övrigt gäller det samma för Malmö, Lund, Kristianstad, etcetera så varför skulle det inte gå?

Samma år presenterades också den första upplagan av One O’Clock Jump , som snabbt blev Sveriges största skolarrangemang och populariteten skulle visa sig hålla i femton år.
Extrabussar sattes in från de skånska städerna och en specialfärja, ”Riverboat Shuffle” kom från Köpenhamn.
– Jag tror stenhårt på att vi kan göra något positivt för stan i sommar. Det här kan till och med bli större än karnevalen”,
tror NES som gärna vill komma i kontakt med Landskronabor var i världen dessa än befinner sig idag.
– Finns det någon i Landskrona Direkts läsekrets som minns ”One O’Clock Jump” och som vill veta mer om kalaset i sommar kan de maila mig på adressen oneoclockjump@adelphia.net
, avslutar NES från hemmet i USA.

Kommentarer

Göran Andersson, VD Hotel Öresund.
– NES har varit här och berättat om sina idéer. Självklart är vi mycket intresserade. Det hade varit jätteroligt om man lyckas sjösätta projektet och då menar jag inte enbart för vår skull utan för hela stadens vägnar. Stan behöver ett flöde i sommar och som det nu ser ut är det tomt. Ännu är dock inget bokat här på hotellet, berättar Andersson som omgående kommer att kontakta NES.

Gösta Nilsson, Kommunfullmäktiges ordförande.
– Det finns budgeterat 1 miljon kronor för en karneval 2003. Detta är dock något Vänliga Landskrona tar ansvar för. Jag är informerad om NES planer men jag vet inte om några beslut är fattade i ärendet. Jag är frälst i karnevaler och måste medge att samban är för mig en viktig ingrediens. Vad som än kommer att ske måste det vägas mycket noggrant innan vi sätter ner foten.

Tutti Johansson Falk, Kommunalråd (m)
– Om det ska till något kommunalt stöd så ska detta helt gå genom Vänliga Landskrona. Dock ser jag det som på tok för kort tid att från dags datum fram till sommar hinna planera för en karneval. Det är viktigt att detta inte hänger på kommunen utan att företrädare för det lokala näringslivet visar att man är intresserade av någon typ av sommarevenemang i Landskrona.

Frank Haglund, VD Vänliga Landskrona
– Vi är väldigt positiva till NES planer. Vi hade senast igår (läs tisdag) ett möte med företrädare för kommunen om hur den miljon som finns avsatt för en karneval ska förvaltas. Jag ingår förövrigt i den lokala arbetsgrupp, tillsammans med Göran Rossling (från Borstahusen Informationsdesign) och Tor Johansson (Jazzhouse Landskrona) som NES satt samman. Det som måste göras nu är att se över vilka möjligheter som finns för finansiering samt sätta nivån på ett arrangemang. Jag tycker personligen att NES förslag är kul och det är bra med ett arrangemang som har historisk förankring.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser