Annons

Från Stormgatan till De Toekomst

Man skulle kunna kalla honom för den ”smygande 84:an”, Rasmus Lindgren som nu går från Landskrona BoIS till holländska Ajax.
– Det har varit skönt att slippa den mediebevakning som flera av mina jämnåriga kompisar fått utstå, säger Lindgren och tänker närmast på Alexander Farnerud i BoIS men även på flera av de namnkunniga lagkamraterna i 84-landslaget.
– Det är klart att jag nu kanske får vänja mig lite vid uppmärksamheten. Det är något som jag får ta den dagen det kommer, kommenterar Lindgren det faktum att hans namn inte figurerat i pressen när man spekulerat i vilka spelare som är aktuella för de europeiska proffsklubbarnas intressen.

Att Ajax tidigt fick upp ögonen för den lovande BoIS-talangen kan bero på att Hans Farnerud tidigare var knuten till klubben men även att Ajax skandinaviske talangscout, dansken John Steen Olsen, förövrigt han som föreslog köpet av Zlatan, sedan många år tillbaka är god vän med familjen Lindgren.

Annons
 

När Ajax i mellandagarna skickade sin tekniske direktör Leo Beenhakker till Sverige för att föreslå Rasmus ett kontrakt fanns det inte mycket att tveka på.
– Det är klart att jag blev överlycklig. Jag tvekade inte en sekund när jag fick erbjudandet. Det var ett bra kontrakt men det är absolut inte pengarna som var avgörande. Ajax har fantastiska faciliteter, otroliga tränare och jag är övertygad om att detta är bra för min fotbollsutveckling, klubben är helt enkelt oerhört professionell, säger Lindgren som i november var nere och tränade med Ajax.

Ajax ungdomsakademi är världsledande och på De Toekomst (Framtiden) som träningsanläggningen heter har flertalet av Hollands världsstjärnor drillats. Härifrån plockas årligen en eller två spelare upp till a-truppen och det slutliga målet att få representera klubbens färger på den fantastiska Amsterdam Arena.
– De Toekomst är en fantastisk inrättning, säger Lindgren och har nästan svårt att finna ord när han ska beskriva anläggningen.
Det är inte bara anläggningen i sig som imponerat på 18-åringen från Landskrona utan även den disciplin och organisation som råder.
– Det är hård disciplin som gäller. Alla har till exempel samma sorts träningskläder, från minsta knatte upp till u-lag.

I Ajax spelar alla lag efter 4-3-3 modellen. Man har speciella ”husregeler” som gäller för alla, vare sig man är knatte eller firad stjärna typ Zlatan. Det är klart uttalat att klubben ska spela en attraktiv, offensiv, kreativ och snabb fotboll helst på motståndarnas planhalva och det ska ske med rent spel.
– Det är klart att det är bra. De vet vad de gör, säger den redan ajaxfrälste Lindgren som kommer att träna under John van ‘t Schips ledning i Ajax 2 (Jong Ajax).
Ajax 2 är förövrigt det laget som stod för en av de stora skrällarna i holländskfotboll under fjolåret då man tog sig till semifinal i cupen, trots att man ”bara” är att betrakta som ett u-lag.
Till en början kan det även bli aktuellt att spela matcher med ungdomslaget A1, vilka förövrigt tränas av den forne storspelaren i Ajax, Danny Blind.

Det som jag tycker är speciellt med Ajax är att de vågar satsa på ungdomarna. Denna säsong har Sneijder och de Jong lyfts upp i a-truppen. De Jong har dessutom redan fått känna på hetluften i Champions League. Det är spelare som för bara ett år sedan spelade med A1 (juniorerna), säger Lindgren och ser drömmande ut.
Rasmus ser dock realistiskt på situationen.
– Klubben har tålamod och min målsättning är att spela så pass bra att man väljer att förlänga kontraktet efter 1,5 år, säger han.

Utöver fotbollen hoppas Rasmus kunna läsa färdigt sina gymnasiestudier på distans.
– Förhoppningsvis löser det sig. Pontus Farnerud var i en liknande situation när han gick till Monaco och då löste Gullstrandsskolan det smidigt. Nu hoppas jag att vi kan hitta en familj jag kan bo hos, åtminstone till att börja med, avslutar Landskronas färskaste export till den europiska toppfotbollen.

Se även gårdagens artikel Rasmus Lindgren klar för Ajax

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser