Annons

”Ökänd” präst i pension

Med ”Nyttårsmässa” på Ven sätter Ulf Abrahamsson punkt för en lång prästgärning och efter nyår väntar tillvaron som pensionär.
– Jag tyckte att det passade bra att sluta med en julhelg på Ven. För mig är både julen och Ven något speciellt, berättar Ulf Abrahamsson som gärna leker med orden och kallar sig för den ”ökände” prästen från Ven.
– På en ö kommer man väldigt nära varandra och rollen som präst får en vidare betydelse. För mig har det inneburit många fina kontakter och jag har under de här åren känt mig både välkommen och hemma på ön. Det är en kontakt som jag kommer att behålla också efter det att jag går i pension, förklarar Ulf Abrahamsson som påbörjade prästutbildningen redan 1959, men det dröjde fram till 1974 innan han prästvigdes.
Jag visste tidigt att jag ville bli präst, men samtidigt ville jag gärna prova lite andra saker och arbetade några år som lärare innan jag återupptog präststudierna.

Yrkeskarriären började i Örkelljunga och Perstorp, fortsatte via Tomelilla och Vellinge till Landskrona 1990 och sedan 1996 har Ulf Abrahamsson varit knuten till Ven.

Annons
 

För Landskronaborna har Ulf Abrahamsson blivit känd som ”Karnevalsprästen” som under de senaste åren ansvarat för gudstjänsten i gamla kyrkans grund som avslutat sommarens karnevalsfirande.
Här har samtliga samfund varit delaktiga och vi har försökt göra något extra av gudstjänsten, det har handlat mycket om sång och glädje, något jag personligen tycker är viktigt att bygga vidare på. Musiken har alltid spelat en viktig roll i kyrkans arbete och jag tror att musikinslaget kommer att öka.

Och musiken är något som kommer att få en central plats för Ulf Abrahamssons som är en av medlemmarna i Malmöbaserade ”Simply Opera” som under enkla former och med små resurser bjuder på spännande enaktare.
– Att sjunga har jag alltid tyckt om, men tiden har inte alltid räckt till. Nu skall det bli roligt att börja sjunga på allvar igen. Opera är spännande, både att sjunga och att framföra.

– Bara för att jag blir pensionär innebär det inte ett definitivt slut, jag räknar med att kunna rycka in då och då, med den skillnaden att jag själv avgör när jag skall tacka ja. Under årens lopp har jag fått många fina kontakter med församlingsmedlemmar och de tänker jag behålla och det kan handla om allt från dop till vigslar och jordfästning, avslutar Ulf Abrahamsson med ett leende och kl 11 på nyårsafton är det dags för ” Nyttårsmässa” i S:t Ibbs kyrka och sångsolist är Bengt Sydmark medan Laila Lindeblad Larsson spelar piano och efter mässan avtackas Ulf Abrahamsson med kyrkkaffe i Prästgården.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser