Annons

Basketföreningen Bosna i integrationsprojekt med företag

Idrott förbrödrar – Det är en sanning som det finns åtskilliga bevis för.
Nu kommer ett integrationsprojekt i staden att inledas mellan basketföreningen Bosna samt representanter från näringslivet.
I dagsläget ingår HSB, AB Landskronahem, Svenska Hus, Götahus Hundbevakning och Föreningssparbanken i den företagspool som ska stötta Bosna för att integrationen av stadens invandrare ska gå smidigare,
– Det finns så mycket vi kan göra tillsammans. En viktig del i projektet är att få ungdomarna att aktivera sig istället för att hänga på stan, säger Bosnas ordförande Ferid Lukacevic och fortsätter,
– Bosna är en förening med 98 % invandrare bland medlemmarna. Vi har 237 medlemmar, varav 92 ungdomar och 145 vuxna. Många av föreningens medlemmar är arbetslösa och saknar förankring och nätverk i det svenska samhället. Endast en av föreningens vuxna medlemmar har arbete på den öppna marknaden. Även på detta plan har företagspoolen en viktig uppgift.
Ett konstaterande som företagen ställer sig bakom,
– Det ekonomiska stödet till föreningen är naturligtvis viktigt men kan vi även fungera som dörröppnare så att stadens vuxna invandrare kommer in i samhället och därmed få jobb, säger Kenneth Håkansson, VD för HSB Landskrona.

Bosna startades av Ferid Lukacevic 1994 då han varit i Landskrona under ett år. Året efter hade man ett lag och sedan har det rullat på. Förra året hade man fem lag i seriespel och till nästa säsong räknar man med att ha sju lag i olika serier. Högst upp just nu spelar Bosnas herrlag som befinner sig i division 2.
– Det är svårt med ekonomin. I år har vi två tjejlag som inte kan delta i seriespel eftersom pengar saknas, fortsätter Lukacevic.

Annons
 

– Ambitionen är att 10-15 företag ska vara engagerade i företagspoolen, säger Håkansson och AB Landskronahems VD Göran Jingborg fortsätter,
– Frågan om integration är väldigt värdeladdad och därför har vi en viktig funktion att fylla för att projektet ska lyckas. Jag känner det som att det är vår skyldighet att hjälpa till.

Även två utombys företag har visat intresse för projektet,
Det var jätteroligt. Två företagare i Solna hade sett ett inslag i Uppdrag granskning på TV. Fem minuter efter programmet ringde de upp mig och erbjöd vars 10 000 kronor, säger en Lukacevic glatt och avslutar bildligt talat.
– 1994 lade vi grunden. I och med detta kan vi nu börja bygga på huset.

Se även artikel om Bosna från vecka 49 >>

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser