Annons

Supportermatchen

Filmen som kommer att ge varje sann älskare av läktarkultur makalösa abstinensbesvär finns ute nu. En varningstext på filmfodralet hade varit på sin plats: ”Inbitna supporters, kan få en abnorm längtan till den allsvenska fotbollspremiären 2003”

Ikväll i samband med Nightcap premiärvisas filmen ”Supportermatchen”. Landskrona Direkt har smygtittat och kan garanterar att killarna bakom ungdomsföretaget UF Support Skåne har gjort en fotbollsdokumentär nästan i klass med SVTs VM-special 1994.

Annons
 

I Supportermatchen visas inga matchbilder, däremot alla som under något derby befunnit sig i någon av Skånes tre allsvenska fotbollsklackar. Det är precis som kameramännen bakom filmen hörs säga; ”Detta är helt makalöst! Det värsta jag varit med om!
Och då ska ”värsta” naturligtvis tolkas på landskronitiska och betyder därmed bästa.

Filmen tar dig med till uppladdningen innan match. Vi får veta att TIFO-arrangemangen förbereds i fjorton dagar och bränns av på ett par sekunder. Det är mäktiga sånger från körer som skrålar hellre än sjunger vackert. Det är känslosvall som skulle få vilket katolskt kärleksdrama som helst att blekna. Det är intervjuer med spelare och tränare som samtliga hyllar sina supporters.

Sekvensen från den 12 augusti i år när BoIS på bortaplan besegrar HIF med 3-2 beskriver mer än något, supporterns alla vedermödor. Den enorma glädjen när Alexander Farnerud gör 1-0. De fem minuterna i andra halvlek när HIF vänder på matchen och tar ledningen med 2-1. Den frustration, besvikelse som kanske bäst illustreras av killen som slänger sin randiga halsduk i marken för att genast plocka upp den och stämma in i nya hejarramsor. Nervdallret fram till Nannskogs kvittering fem minuter från slutet är bara det en skånsk fotbollsfilmklassiker och det förlösande jublet som därpå följer. Det fullständigt osannolika slutet då Magnus Torvaldson nickar in segermålet på tre minuters övertid då den obeskrivliga lyckan som nu finns dokumenterad bryter ut.
Aldrig tidigare har så glada Landskronabor visats på film.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser