Annons

KD ochS gör upp om trådbussarna

Vid en presskonferens sammankallad av Socialdemokraterna (S) och Kristdemokraterna (KD) delgav partierna att KD inte kommer att rösta i trådbussfrågan när budgeten ska klubbas genom på kommunfullmäktigemötet på måndag.
Detta innebär att S tillsammans med vänsterpartiet (V) och Miljöpartiet (MP) kommer att ha stöd för budgeten den kommande mandatperioden.
– Vi vill framhålla att vi inte är några vänner av trådbussarna men vi har valt att agera genom att inte rösta för att få ett slut på det politiska dödläget i Landskrona och därmed ta vårt ansvar, säger Ylva Nordberg för KD.
En av anledningarna till att KD inte tagit något beslut i trådbussfrågan förrän nu beror på att man under den förra mandatperioden, då beslutet om trådbussarna togs, inte satt i fullmäktige.

Förhandlingarna mellan S och KD har pågått under cirka två veckor och i förrgår var man alltså överens. Även Moderaterna (M) och Folkpartisterna (FP) har funnits med i diskussionerna men de har valt att inte vika sig. Frågan är då vad de senare anser om KD:s utspel,
– Detta kommer inte att innebära några svårigheter i vårt samarbete med de övriga inom det borgerliga blocket. Vi föreslog för FP och M att vi skulle låta bli att rösta och de sade sig inte ställa sig i vägen för ett sådant beslut, fortsätter Nordberg.

Annons
 

I och med överenskommelsen kommer Socialdemokraterna att sitta vid makten de närmaste fyra åren,
– Ja, nu är vi beredda på att minoritetsstyra. Vi kommer att söka stöd hos samtliga partier i de kommande frågorna, säger det blivande kommunalrådet Niklas Karlsson.

Förhandlingarna mellan S och KD har varit konstruktiva men tidvis tuffa. Uppgörelsen innebär att KD avstår från att rösta i trådbussfrågan mot att det görs en långsiktig plan för att inventera mörka och brottsinbjudande miljöer, samt åtgärda dessa.
Även trygghetsfrågorna ska ha hög prioritet samt att man ska se över och åtgärda alla övergångsställen så att de bli anpassade för handikappade. KD erhåller dessutom 1:e vice ordförandeposten i Vård-, äldre- och omsorgsnämnden, en plats som med största sannolikhet kommer att tas av Ylva Nordberg.

Rent praktiskt innebär det att man redan nu kan börja arbetet med trådbusslinjen,
– Det skulle egentligen dras igång redan i slutet av förra månaden men det hela har blivit försenat, bland annat för att det i marken där stolparna ska grävas ner finns en massa kabel. Vi räknar dock med att vara igång innan årsskiftet, säger Marita Larsson (S).

Enligt Tekniska Verken ser tidsplanen ut så här:
Leverans av bussar sker senast 2003-05-01
Matarstation levereras 2003-04-01
Tråd och stolpar beräknas klart till 2003-04-01
Provkörning och intrimning sker fram till att trådbussarna tas i linjetrafik den 2003-07-01.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser