Annons

Skåningarnas dubbla identitet

Idag klockan 19 besöker författaren K Arne Blom Landskrona för att hålla föredrag. Blom kommer på bokhandeln Bok & Papper att tala om skåningarnas dubbla identitet. Det kommer att talas om både gemensamheter och skillnader mellan folken. Ett ämne som engagerar författaren är historielektionerna i de svenska skolorna.
– Det finns mycket att säga i ämnet, säger Blom när Landskrona Direkt når honom.
– Det är närmast oförskämt av det svenska skolväsendet att man inte läser mer dansk historia i de skånska skolorna. Ta en kung som Gustav II Adolf. Inte nog med att barnen ska lära sig allt om hans så kallade hjältedåd, vi ska äta bakelser den 6 november också. Jag skiter väl i Gustav II Adolf. Han brände ner halva Göinge och var en jävla fähund. Jag skulle vilja ta alla dessa bakelser och kasta dom ett bra stycke norrut. Det är tråkigt att se historielösa skåningar mumsa i sig dessa bakverk, dundrar Blom vidare.

K Arne Blom är född 1946 i Nässjö. Han debuterade 1971 med kriminalromanen ”Någon borde sörja”, som utspelar sig i Lundensisk studentmiljö. Han har sedan dess blivit staden Lund trogen, såväl i litteraturen som i livet. Han har skrivit ett femtiotal romaner, flera av dem översatta till sammanlagt tjugotalet språk, några filmade, en del belönade. Dessutom arbetar han sedan tidigt 80-tal med medeltida historia, framför allt skåneländsk sådan (Skåne, Blekinge, Halland).

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser