Annons

Hektiskt år för Landskronakeramiker

Den jurybedömda internationella keramikbiennalen i franska Vallauris var höjdpunkten på ett hektiskt år som nu närmar sig slutet för keramikern Lena Olsson.
Det var första gången jag deltog i en internationell utställning och det var både spännande och intressant, förklarar Lena Olsson som dessutom visat sina verk i Lindesberg, Örebro, Höganäs och nu på Galleri Pictor i Munka Ljungby.
– Nu känner jag mig helt slut, det har varit ett tufft år och så många utställningar planerar jag inte för nästa år.

Keramikbiennalen i Vallauris började redan 1966 och deltagarna, som kommer från hela världen, uppmanas skicka in sina bidrag som sedan bedöms av juryn. Till årets biennal hade drygt tusen ansökningar kommit in, av dessa valdes 190 ut.
– Självklart var jag glad över att ha blivit utvald, trots allt är konkurrensen stentuff. Det är också ett litet erkännande för allt jobba man lagt ner genom åren, förklarar Lena Olsson som i år kan fira 30-årsjubileum som keramiker.

Annons
 

Förutom sitt arbete som konstnär tog hon för drygt 20 år sedan initiativet till kooperativet Skånekraft, en sammanslutning av konstnärer som via egen butik i Lund säljer sina verk.
– Verksamheten startade vi för att det var svårt att få ut våra produkter enbart genom gallerier och dessutom har vi en bättre kontroll på våra kostnader. Vi som arbetar självständigt har inga resurser för marknadsföring och mot den bakgrunden fungerar Skånekraft som en viktig kanal.

Den som nu trodde att Lena Olsson tog det lite lugnt och funderade på julfirandet tror fel. Det är bråda dagar i ateljén, ett pris hon får betala för det flitiga utställandet.
– Arbetet med utställningarna innebär att produktionen av annan keramik kommer efter och därför måste jag nu arbeta ikapp så att det finns föremål i butiken och för alla beställningar.

Just beställningar har blivit en allt större del av Lena Olssons verksamhet. I takt med att hennes verk blivit uppmärksammade har också företag och förvaltningar lagt in beställningar på olika produkter. – Självklart är det stimulerande när man gillar mina saker, men samtidigt är det mycket jobb, något man lätt kan glömma bort.

Lena Olsson arbetar i sin ateljé i hörnet Onsjögatan/Föreningsgatan och när nyfikenheten på hennes verksamhet blev för stor så beslutade hon sig för att öppna portarna några gånger per år.
– Det var ganska många som var lite nyfikna och ville se hur jag jobbade, så väcktes tanken. Nu har jag varit med på Konstrundan och kör ett öppet hus inför julen. I år kommer jag att ha öppet i ateljén den tredje advent, förklarar Lena Olsson och minns med ett leende när en äldre dam från äldreboendet tvärs över gatan kom på besök.
– Hon hade sett att jag ofta jobbade i ateljén och ville gärna se vad jag sysslade med. Det var ett roligt besök och dessutom är det alltid kul att träffa grannarna, avslutar Lena Olsson som nästa år planerar för sin första utställning i Skånekrafts lokaler och kanske blir det också en utställning på hemmaplan.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser